Суд призупинив рішення про підпорядкування "Укренерго" Насалику

Вівторок, 30 жовтня 2018, 12:34


Кінець епохи офшорів

Господарський суд Києва призупинив дію рішення комісії з реорганізації НЕК "Укренерго" про делегування повноважень з управління справами підприємства голові комісії в особі заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Михайла Близнюка.

Відповідне рішення, текст якого оприлюднено на порталі судових рішень, за клопотанням НЕК суд ухвалив 23 жовтня 2018 року, передає "Інтерфакс-Україна".

Суд також заборонив Міненерговугілля і створеній ним комісії здійснювати управління справами та поточною діяльністю "Укренерго", а також вносити зміни до Єдиного держреєстру юридичних і фізичних осіб у частині зміни керівника підприємства.

"Якщо не зупинити дію оскаржуваного рішення - управління позивачем матимуть можливість здійснювати особи, які не мають чинних правових повноважень на це. Відповідні угоди, дії, вчинені від імені позивача такою особою (без наявності повноважень), будуть кваліфіковані як нечинні, можуть бути оскаржені контрагентами позивача, визнані нечинними судами", - пояснюється в обґрунтуванні НЕК.

У зв'язку з цим в "Укренерго" побоюються, що в подальшому у контрагентів підприємства виникнуть підстави для стягнення збитків, втраченої вигоди, спричиненими позивачем унаслідок дій неуповноваженого "керівника", що може завдати майнової шкоди НЕК в особливо великому розмірі.

Нагадаємо, 18 жовтня НЕК "Укренерго" заявила про свідоме перешкоджання корпоратизації компанії з боку комісії Близнюка. Перехід функції управління поточною діяльністю до Близнюка "Укренерго" назвала необґрунтованим та безпідставним.

У компанії підкреслили, що початок повноцінної роботи наглядової ради та корпоратизація Укренерго — ключові умови отримання Україною макрофінансової допомоги з боку ЄС.

19 жовтня Насалик підписав наказ про призначення членів наглядової радидержпідприємства "НЕК "Укренерго".

Раніше Кабінет міністрів затвердив наглядову раду НЕК "Укренерго" в складі чотирьох незалежних членів і трьох представників від держави.

Економічна правда