"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінекономрозвитку ініціює легалізацію криптовалют

Четвер, 25 жовтня 2018, 18:59
 

Мінекономрозвитку ініціює ухвалення Концепції державної політики у сфері віртуальних активів, метою якої є створення зрозумілих умов для ведення діяльності у сфері віртуальних активів та валют.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

За оцінками Офісу ефективного регулювання, у 2017 році Україна входила в топ-10 країн світу за кількістю користувачів віртуальних валют. За експертними оцінками, розмір сегменту майнінгу в Україні перевищує 100 млн доларів на рік. Обсяг проведення ICO/ITO компаній з українським походженням чи розміщенням команд розробників у 2017-2018 роках - близько 100 млн доларів.

Попри це, в Україні сьогодні існує правова невизначеність щодо діяльності, пов’язаної з криптовалютами, у тому числі щодо їхнього правового статусу, оподаткування операцій з ними, можливості укладення смарт-контрактів.

Реклама:

Як наслідок, ринок віртуальних валют значною мірою розвивається "у тіні", що призводить до негативних наслідків для всіх зацікавлених сторін: відсутність належного захисту прав та інтересів споживачів криптовалют, складнощі учасників ринку віртуальних валют в питаннях юридичної класифікації своєї діяльності, користування банківськими послугами, залучення іноземних інвестицій, проведення ICO/ITO як українських компаній.

Держава у свою чергу недоотримує податки та валютні надходження. У неї немає можливості здійснювати фінансовий моніторинг у цій сфері через відсутність  статистичної інформації. Внаслідок цього втрачаються іноземні інвестиції та можливості для створення нових високооплачуваних робочих місць.

Концепція пропонує на законодавчому рівні визначення основних термінів, що стосуються віртуальних активів, таких як "віртуальна валюта" ("криптовалюта"), "віртуальні активи", "ICO/ITO", "майнінг", "смарт-контракт", "токен".

Реалізація Концепції передбачена на період до 2021 року.

Рекомендуємо почитати: Чи потрібен Україні закон про криптовалюту і чи буде він працювати

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: