Україна щороку втрачає 3 мільярди доларів через махінації експортерів - дослідження

П'ятниця, 19 жовтня 2018, 11:53

Бюджет України щороку втрачає близько 3 мільярдів доларів через заниження експортних цін.

Про це йдеться у дослідженні "Переміщення прибутку при експорті залізної руди в Україні", яке було проведене за підтримки Фракції Зелених та Об'єднаних Лівих Європарламенту (GUE/NGL) за ініціативи незалежних профспілок Криворіжжя.

Про результати дослідження розповіли представники міжнародної команди дослідників, активісти лівого руху України, представники незалежних профспілок Криворіжжя та народний депутат Сергій Лещенко на брифінгу у Верховній Раді 18 жовтня.

Міжнародна команда експертів виявила, що при експорті залізної руди ціни навмисне занижені в середньому на 20%. Завдяки цьому в 2015-2017 роках було не оподатковано та виведено з України прибутку на 520 млн доларів США на рік.

Реклама:

На підставі інших досліджень з експорту сільгосппродукції та сталі, заниження в цих галузях відбувається більше ніж на 20%, навели дані експерти.

"Якщо допустити, що ціни в цих секторах занижені всього на 20%, то виведення прибутку становить 3 млрд доларів на рік — а це втрати бюджету через "загублені" податки 540 млн доларів. Для порівняння, макрофінансова допомога Євросоюзу в ці ж роки складала в середньому 460 млн доларів на рік", - стверджують автори дослідження.

Зазначається, що дане розслідування вже було успішно представлено на прес-конференції в Європарламенті.

Активісти закликають внести зміни до законодавства про трансфертне ціноутворення, розкрити інформацію про податки у видобувній галузі та контроль експортних операцій, та проводити детальний аналіз податкових ставок у країнах-імпортерах українських товарів.

Нагадаємо, раніше розслідування Süddeutsche Zeitung встановило, що через корупцію на митниці Україна втрачає щороку понад 4 мільярди євро.

Читайте також: Банкір з Люксембургу: Через схеми з експортом з України щороку виводять 3 мільярди доларів

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: