Україна щорічно втрачає 4 мільярди євро через корупцію на митниці – ЗМІ

Понеділок, 6 серпня 2018, 09:09

Через корупцію на митниці Україна втрачає щороку понад 4 мільярди євро.

Про це йдеться в розслідуванні видання Süddeutsche Zeitung, опублікованому 6 серпня, передає "Німецька хвиля".

"Це більше однієї десятої всієї дохідної частини бюджету і в 2 рази більше тієї суми, яку Україна в 2018 році хоче отримати від Міжнародного валютного фонду, Євросоюзу та Світового банку", - йдеться в розслідуванні.

Süddeutsche Zeitung, спираючись на документи, митні і транспортні накладні, описує махінації, які застосовуються для уходу від мит.

Реклама:

Ввезені в країну товари в процесі митної реєстрації змінюють маркування, наприклад, парасольки перетворюються на щітки або дзеркала - і тільки на одній партії вантажу держава втрачає тисячі євро.

У махінаціях на митниці, за даними німецького видання, беруть участь співробітники поліції, прокуратури та СБУ. Для нелегальних угод створюються нові фірми, які контролюють люди з оточення співробітників митниці, прокуратури та офіцерів поліції.

Згідно з результатами проведеного PricewaterhouseCoopers опитування, в 2018 році з випадками корупції і хабарництва зіткнулися 73% українських компаній - в порівнянні з 56% респондентами в 2016 році. При цьому в світі цей показник в середньому становить 25%.

Третина опитаних компаній в Україні заявили, що в останні два роки отримували пропозиції дати хабар. В цілому, майже половина респондентів вважає, що мала справу з економічними злочинами - на 5% більше, ніж два роки тому.

За даними PwC, найпоширенішими з таких злочинів в Україні залишаються, поряд з корупцією і хабарами, незаконне привласнення активів (62% в 2016 році, 46% - в 2018 році) і шахрайство в сфері закупівель (25% і 33%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: