Трамп: ФРС збожеволіла

Четвер, 11 жовтня 2018, 11:40
Голова ФРС Джером Пауелл та президент США Дональд Трамп
Голова ФРС Джером Пауелл та президент США Дональд Трамп

Президент США Дональд Трамп обрушився з критикою на Федеральну резервну систему за підвищення процентних ставок в цьому році, заявивши, що вона "збожеволіла".

Про це повідомляє Bloomberg.

Трамп сказав, що обвал ринку не пов'язаний з торговим конфліктом США і Китаю.

"Справа не в цьому. Моя проблема - це ФРС. ФРС розійшлася. Вони підвищують ставки, і це безглуздо", - заявив він.

Реклама:

Останні випади Трампа, ймовірно, пов'язані з обвалом акцій, який ринкові аналітики пояснюють переважно новими побоюваннями щодо торгової війни, розв'язаної президентом з КНР.

"Це не проблема", - сказав президент про торговий конфлікт.

"На мою думку, проблема в ФРС. ФРС збожеволіла", - додав Трамп.

Трамп з липня публічно критикує ФРС за підвищення процентних ставок і заявив, що був "не радий" у вересні, коли центробанк підняв вартість запозичень втретє в цьому році.

Президент, який часто посилається на зростання фондового ринку як доказ ефективності своєї економічної політики, применшив значимість вчорашнього обвалу.

"Я думаю це добре. Це корекція, на яку ми довго чекали. Але я дійсно не згоден з тим, що робить ФРС", - сказав Трамп про зниження акцій.

Прес-секретар Білого дому Сара Сандерс сказала після закриття ринків, що економіка США "неймовірно сильна", незважаючи на розпродаж.

Співробітник Білого дому повідомив, що Трамп був проінформований про потрясіння на ринку. Президент неодноразово критикував центральний банк за підвищення процентних ставок в цьому році, які були спрямовані на запобігання перегріву економіки.

Як повідомлялося, американські фондові індекси завершили торги 10 жовтня різким падінням на фоні зростання прибутковості US Treasuries.

Індекс Dow Jones Industrial Average 10 жовтня впав на 3,15%, Standard&Poor's 500 зменшився на 3,29%, Nasdaq Composite - на 4,08%.

Нагадаємо, 26 вересня Федеральний комітет з відкритого ринку ФРС США ухвалив рішення підвищити ключову ставку на 0,25 процентних пункти, до 2% -2,25%.

Це вже третє підвищення ключової ставки в цьому році. Наступне підвищення заплановано на грудень 2018 року, три рази ставку підвищать в 2019 році і ще один раз - у 2020 році.

Нагадаємо, останній цикл підвищення процентних ставок в США тривав з червня 2003 року по червень 2006 року.

З того моменту і до 2015 року ФРС послідовно знижувала вартість грошей - спочатку акуратними кроками з 5,25% до 4,25% річних (до кінця 2007 року), потім, на фоні іпотечної кризи, - різкіше, до 3% до січня і 2% - до квітня 2008 року.

На фоні обвалу ринків восени 2008 року ФРС послідовно знизила ставку до 1,5%, до 1%, а в грудні - до історичного мінімуму в діапазоні від 0 до 0,25%.

Читайте також: "Чорний тиждень" для фінансових ринків: тимчасовий струс чи початок нової кризи

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: