"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Норвегія інвестує 400 мільйонів доларів у вітряні електростанції на Херсонщині

Четвер, 6 вересня 2018, 15:05
 

Норвезька компанія NBT інвестує близько 400 мільйонів доларів у будівництво 64 вітрових електроустановок загальною потужністю до 250 МВт, що розташуються на 1300 га у Херсонській області.

Про це повідомили у Офісі Національної інвестиційної ради України.

Угоду про реалізацію проекту сторони підписали у Києві у присутності президента Петра Порошенка та міністерки закордонних справ Норвегії Іне Сьорейде.

Станцію планують запустити в експлуатацію у 2019 році, після чого вона почне постачати вироблену енергію в мережу НЕК "Укренерго".

Реклама:

"Крім прямих інвестицій, додаткові переваги проекту – скорочення шкідливих викидів СО2, що утворюються внаслідок спалювання вугілля для виробництва енергії, та суттєві податкові відрахування на користь місцевого бюджету", - йдеться в повідомленні.

"Обсяг виробництва нової станції - понад 900 млн кВт/год/рік дозволить забезпечити третину обсягу споживання електроенергії в Херсонській області", - прокоментувала голова Офісу Національної інвестиційної ради Юлія Ковалів.

На офіційному сайті компанії NBT відзначено, що вона інвестує у вітряну енергетику в країнах, що розвиваються. Компанія має офіси в Осло, Лімасолі (Кіпр), Пекіні, Сінгапурі, Києві та Карачі (Пакистан).

На сайті компанії також зазначено, що в квітні 2018 року вона придбала українську компанію "Сивашенергопром". Це ТОВ зареєстровано в с.Григорівка Чаплинського району, що межує з окупованих Кримом.

Засновником вказана дочірня компанія норвезької NBT - "Іст реньюебл енерджі Ейбі", з адресою в Хабо, Швеція. У "Іст реньюебл енерджі Ейбі" відсутній кінцевий бенефіціарний власник - кінцеві власники не володіють часткою понад 25% статутного капіталу.

"Зелені" тарифи були введені в Україні в 2009 році, їх особливістю є те, що вони в кілька разів є вищими, ніж звичайні тарифів і зафіксовані в євро.

Введення цих "зелених" тарифів пов'язували з братами Клюєвими, які першими побудували ряд великих сонячних станцій на півдні України.

Всього в Україні "зелені" електростанції (вітрові, сонячні і т.д.) виробляють до 2% електроенергії, яка споживається в країні. Однак "зелена електроенергія" коштує ринку 8% всіх коштів, або близько 10 млрд грн за найвищими в Європі тарифами.

Як повідомлялося, група народних депутатів пропонує зберегти як мінімум до 2020 року існуючі в Україні тарифи на ринку "зеленої" електроенергетики.

Згодом у Верховній Раді було зареєстровано альтернативний законопроект, яким пропонується зберегти на найближчі два роки високі "зелені тарифи" на альтернативну електроенергію, а потім ще п'ять років не вводити аукціони, спрямовані на зменшення тарифів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: