"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін пропонує ввести додатковий акциз на тютюнові вироби

Середа, 5 вересня 2018, 17:20
 

Кабінет міністрів пропонує ввести підвищену ставку мінімального акцизного податкового зобов'язання (з коефіцієнтом 1,4) при декларуванні ціни тютюнових виробів нижче 165% відповідного мінімального акцизного податкового зобов'язання.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", відповідні зміни пропонується ввести тимчасово, до 31 грудня 2024 року.

Як вказується в тексті законопроекту, паралельно з відповідними змінами до Податкового кодексу пропонується обмежити зниження цін на тютюнові вироби - не більше 5% від максимальної роздрібної ціни.

Порушення обмежень щодо зниження ціни передбачає штраф - 100% вартості наявних у суб'єкта господарювання тютюнових виробів, але не менше 10 тис гривень, йдеться в законопроекті.

Реклама:

У пояснювальній записці, яку також має в своєму розпорядженні агентство, зазначено, що в поточному році окремі виробники тютюнових виробів декларували ціни на сигарети в розмірі від 17,15 гривні до 18,58 гривні за пачку, що нижче суми податків на вартість акцизної марки однієї пачки (18 , 64 гривні).

"Таке заниження цін призводить до того, що бюджет недоотримує кошти від податків, які залежать від ціни, а саме від ПДВ і акцизного податку з роздрібного продажу", - наголошується в записці.

Як повідомлялося, ряд компаній тютюнового ринку виступав на підтримку розробленого Міністерством фінансів законопроекту, оскільки документ не встановлює заборону продавати сигарети нижче деякого цінового рівня, в такий спосіб не передбачає втручання в цінову політику.

Нагадаємо, Україна вже другий рік поспіль продовжує займати першу позицію в рейтингу країн-джерел ввезення в ЄС контрабандних сигарет.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: