НАБУ розкрило схеми, за якими Бахматюк виводив гроші з VAB банку

Вівторок, 4 вересня 2018, 19:45
 

Детективи Національного антикорупційного бюро розкрили схеми, за якими до визнання VAB банку неплатоспроможним виводилися кошти.

Про це свідчить ухвала Солом'янського районного суду.

НАБУ знайшло інформацію про те, як виводилися кошти з VAB банку, який належав власнику UkrLandFarming Олегу Бахматюку, напередодні 20 листопада 2014 року, коли його визнали неплатоспроможним.

Так, наприклад, за даними Національного антикорупційного бюро, 14 листопада було здійснено повернення депозитів в сумі 110 млн гривень ПАТ "Тростянецький м'ясокомбінат" і 266,445 млн гривень ПАТ "ШП "Свiтанок", не дивлячись на те, що НБУ ввів заборону на дострокове повернення коштів особам, пов’язаним з банком, а обидві компанії контролюються Бахматюком.

Реклама:

18 листопада компанія Quickcom Limited затребувала у VAB банку достроково повернути 45 млн доларів кредиту, що було зроблено вже за два дні – 20 листопада. Хоча у той самий час звичайні вкладники банку не могли забрати свої кошти з банку, отримуючи по 1 тисячі гривень в день через касу.

Також 20 листопада Наглядова рада схвалила зарахування часткових зустрічних однорідних вимог, які виникли у боржників СТОВ "Старовірський птахокомплекс", ТОВ "Агроуніверсал ЛТД", ТОВ "Інвестиційна компанія "Агросоюз РП", ТОВ "Мульті Фінанс", на загальну суму 681,573 млн гривень.

Згідно з ухвалою, детективи Національного антикорупційного бюро отримали тимчасовий доступ до речей та документів членів правління, наглядової ради VAB банку у справі щодо розтрати коштів рефінансування НБУ.

Пізніше у прес-службі Бахматюка заявили, що "справа, яку відкрило НАБУ проти VABбанка, півтора роки досліджувалася і була закрита іншими правоохоронними органами".

"Всі факти, які були наведені в ухвалі суду вже 1,5 роки досліджувалися іншими правоохоронними органами, були проведені десятки допитів і слідчих дій, в результаті чого справа була закрита за відсутністю складу злочину", - стверджують у компанії.

Крім того, сам Бахматюк переконує, що "вказані гроші не виходили з банку".

"Було офіційно доведено, що ніякого виведення грошей з банку не було. Це документально підтверджено іншими правоохоронними органами і справа була закрита. Всі ті операції, про які говориться в поданні детектива НАБУ - були внутрішньо банківським операціями", - каже він.

Нагадаємо, Нацбанк 19 березня 2015 року ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію "ВіЕйБі банку".

Як відомо, VAB Банк працював на фінансовому ринку України з 1992 року і до початку жовтня 2014 року за розміром активів займав 16-е місце (23,973 млрд грн) серед усіх банків країни.

Максимов раніше повністю контролював VAB Банк, потім володів фінустановою спільно з нідерландською TBIF Financial Services.

До середини 2010 року Максимову належало 49% акцій банку.

На початку 2011 року співвласником VAB Банку став Бахматюк, який заявив про намір сконцентрувати більше 50% акцій фінустанови.

До середини листопада 2011 року частка нідерландської TBIF Financial Services у VAB Банку зменшилася до 8%, а Максимова - до 10%.

Максимов і Бахматюк звинуватили один одного в виведенні грошей з банку і недружньому ставленні один до одного.

Як відомо, прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за статтею "Розкрадання в особливо великих розмірах" щодо можливих неправомірних дій службових осіб неплатоспроможного ВіЕйБі Банку і його власника Олега Бахматюка.

Кримінальне провадження було відкрито за зверненням Національного банку України.

Читайте також: Бенефіціари кризи: власники яких збанкрутілих банків виграли від банкрутства

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: