НБУ остаточно ліквідує VAB Банк Бахматюка

П'ятниця, 20 березня 2015, 14:14

Нацбанк України, продовжуючи розпочату процедуру виведення з ринку неплатоспроможного ПАТ "ВіЕйБі Банк", 19 березня 2015 року ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію цього банку.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як зазначається, з квітня 2014 року Нацбанк за результатами банківського нагляду за діяльністю ПАТ "ВіЕйБі Банк" неодноразово звертав увагу керівництва банку та його власників на наявність потенційних ризиків у діяльності VAB Банку.

З метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів зазначеного банку Національний банк України в жовтні 2014 року прийняв рішення про віднесення ПАТ VAB Банку  до категорії проблемних. Національний банк України встановив строк для вжиття VAB Банку заходів щодо приведення своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства, йдеться у повідомленні.

Реклама:

У межах установлених процедур НБУ працював з керівництвом та власниками ПАТ "ВіЕйБі Банк" щодо пошуку шляхів поліпшення фінансового стану.

Так VAB Банк надав План фінансового оздоровлення, який передбачав фінансову підтримку з боку акціонерів банку у визначені строки. Проте пропозиції власників щодо збільшення капіталу банку виявилися недостатніми для підтримання його платоспроможності.

Таким чином, акціонери ПАТ VAB Банку не надавали реальної фінансової підтримки банку, що призвело до подальшого погіршення фінансових показників його діяльності, порушення ним економічних нормативів та неможливості своєчасного виконання банком зобов’язань перед вкладниками та іншими кредиторами, зокрема станом на 14 листопада 2014 року відбулося зменшення розміру регулятивного капіталу банку до від’ємного значення "-" 1 511 млн. грн. (нормативне значення – не менше 120 млн грн).

Розглянувши пропозицію Фонду щодо ліквідації неплатоспроможного ПАТ "ВіЕйБі Банк", Національний банк України прийняв постанову про відкликання банківської ліцензії ПАТ "ВіЕйБі Банк" та ліквідацію банку.

Як відомо, VAB Банк працює на фінансовому ринку України з 1992 року і до початку жовтня за розміром активів займав 16-е місце (23,973 млрд грн) серед усіх банків країни.

Найбільшим акціонером VAB Банк є Олег Бахматюк (86,778%), який поклав відповідальність на погіршення ситуації в банку на Національний банк України.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: