У закону про "три посилки" досі немає механізму реалізації

П'ятниця, 28 вересня 2018, 16:05

Закон про "три посилки" вступає в силу з січня наступного року, але механізму його реалізації досі немає.

Про це пише AIN.ua.

7 грудня минулого року парламент прийняв закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2018 році" № 2245-VIII.

Нова норма дозволить українцям отримувати тільки три посилки на місяць, кожна вартістю до 150 євро. Кожне четверте і наступні відправлення підлягають оподаткуванню за загальними правилами.

Реклама:

У компанії "Укрпошта" розповіли, що влітку пройшли робочі зустрічі за участю представників ринку, ДФС і Міністерства фінансів, але рішення поки не знайшли.

"Раніше "Укрпошта" неодноразово давала коментарі про те, що реалізація норми "три посилки" економічно нераціональна і її складно реалізувати в існуючій інфраструктурі як для самих операторів доставки, так і для фіскальної служби ... Поки йде пошук рішення, яке влаштовувало б усіх - і держоргани, і операторів доставки, і споживачів ", - заявили в компанії.

Контроль кількості посилок повинен іти через ідентифікацію користувачів. Розробити систему ідентифікації повинна була ДФС.

Держслужба навесні цього року повідомляла про плани створити спеціальну комп'ютерну програму для цього, але без деталей. Приблизні витрати з бюджету на створення IT-системи, яка б контролювала збір, аналіз, перевірку таких даних, оцінювали в 150 млн грн.

Механізм контролю за такими посилками запропонований в законопроекті №6542-д. Він був поданий в парламент ще в грудні минулого року, але поки не виносився в зал, а обговорюється в рамках робочої групи.

Згідно із законопроектом, четверта і наступні посилки обкладаються 10% митним збором і ПДВ. Базою для податку буде фактурна вартість в кожному з відправлень. Якщо поштова компанія не виконала норми, то буде відповідати фінансово - на суму несплаченого податку.

Проект закону пропонує операторам доставки і податкової / митниці працювати разом з питань адміністрування платежів за товари, що переміщуються через кордон. ДФС має передавати операторам доставки порядкові номери поштових відправлень, які надійшли на адресу конкретного користувача в місяць.

Юристи "Нової пошти" розповіли, що до цього законопроекту є кілька зауважень: в ньому не міститься закінченого механізму взаємодії операторів доставки і держорганів, і він може привести до подорожчання послуг поштових операторів. А ідея покласти саме на поштових операторів адміністрування митних платежів від користувачів виглядає суперечливою.

"Стверджувати однозначно можна лише те, що ідея здійснення обліку "трьох посилок" передбачає обмін персональними даними, в тому числі реєстраційними номерами облікових карток платників податків (ІК) клієнтів між операторами доставки і, як мінімум, Державної фіскальною службою України в особі митних органів, що спричинить за собою розкриття персональних даних клієнтів ", - говорять у "Новій пошті".

Як повідомлялося раніше, в "Укрпошті" заявили, що обмеження на посилки загрожує колапсом з доставками.

Читайте також: По три в одні руки. Чому парламент ввів ліміт на посилки і як це буде працювати

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!