Стало відомо, куди чиновник виніс документи про ремонт вертольотів у Мексиці

Субота, 22 вересня 2018, 11:39

Більше року Служба безпеки України розслідує справу про надання державним підприємством "Промоборонекспорт" послуг щодо ремонту двигунів до вертольотів ВМФ Мексики з порушенням законів. 

Про це йдеться в судових матеріалах, повідомляє проект "Марлін".

Ще у 2013 році між "Промоборонекспортом" та Секретаріатом Військово-морського Флоту Мексики було укладено контракт щодо ремонту трьох двигунів до вертольотів МІ-17-1В.

У жовтні 2016 року "Промоборонекспорт" надав послуги з технічного огляду вказаного устаткування, що належало ВМФ Мексики, через американську компанію "Global Titan Distribution, Inc.".  Останній за підтвердження ремонту було виплачено 1,34 мільйони доларів США.  

Реклама:

Як стверджує слідство, ДП "Промоборонекспорт" на момент співпраці з Флотом Мексики не мало дозволу на надання послуг із обліку, оцінки та підтвердження  технічного стану відремонтованого устаткування.

Допитаний у якості свідка співробітник СБУ підтвердив, що в ході здійснення оперативно-службової діяльності він отримав інформацію про причетність до даного злочину екс-в.о. директора "Промоборонекспорт" Володимира Терещенка і екс-заступника директора департаменту контрактів підприємства Сергія Саневича.

За отриманою слідством інформацією, після звільнення згадані особи винесли з будівлі "Промоборонекспорту" службові документи та носії інформації, в тому числі, які стосувались  угоди з ВМФ Мексики. Секретні документи були передані приватній фірмі ТОВ "Інбум", директором та головним бухгалтером, якого на той час був батько Саневича, а Терещенко був кінцевим бенефіціаром фірми. 

У червні минулого року за місцем проживання Терещенка проведено обшук. В результаті виявлено копію листа міністру оборони Афганістану, копію переліку авіаційно-технічного майна, необхідного для комплектування вертольотів типу Мі-8; копію переліку напрямів роботи по В'єтнаму й Таїланду; частину каталогу виробів запчастин до літака Су-27; копію листа Департаменту контррозвідки Служби безпеки України; візитівки Терещенка як заступника керівника представництва "THAI SON CORPORATION" в Україні і як партнера юридичної фірми "WERNER".

На уточнюючий запит проекту "Марлін" в СБУ відмовилися повідомляти, чи за рік була оголошена кому-небудь підозра у скоєнні злочину.

За 2016-17 роки Володимир Терещенко задекларував понад півмільйона гривень зарплати, отриманої від державного підприємства "Промоборонекспорт". Воно є дочірнім підприємством "Укрспецекспорту", що входить до концерну "Укроборонпром".

Протягом 2015-2018 років державну компанію "Укрспецекспорт" очолював Павло Букін. В лютому 2018 року Букін став директором всього концерну "Укроборонпром".

Нещодавно проект "Марлін" повідомив, що в справі про торгівлю з Іраком НАБУ вийшло на українські фірми.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: