Банки отримали доступ до інформації з кредитного реєстру

Четвер, 20 вересня 2018, 13:00
 
нбу

Національний банк з 1 вересня надав банкам можливість отримувати інформацію зі свого кредитного реєстру.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

До реєстру включено інформацію щодо боржників, умов кредитних операцій, виконання зобов'язань за такими операціями і класу боржників.

Інформація з реєстру надається банкам в режимі реального часу на безоплатній основі.

Реклама:

"Використання банками інформації з кредитного реєстру НБУ сприятиме створенню умов для зниження рівня кредитного ризику, формування конкурентного ринкового середовища, в якому сумлінні позичальники мають переваги перед недобросовісними, а також буде сприяти підвищенню рівня безпеки банківських операцій", - заявила директор департаменту банківського нагляду НБУ Наталія Дегтярьова.

НБУ надав доступ банкам до інформації про боржників на виконання закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення кредитного реєстру Національного банку і вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків".

Верховна Рада ухвалила цей документ у лютому 2018 року. Згідно з цим законом НБУ створив централізований кредитний реєстр, в якому накопичується інформація про кредитні операції позичальників, заборгованість за якими становить понад 100 мінімальних заробітних плат перед одним банком.

З 1 січня 2019 року банки будуть зобов'язані використовувати інформацію з кредитного реєстру НБУ для оцінки ризиків кредитування.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!