НБУ назвав умови для підвищення облікової ставки

Вівторок, 18 вересня 2018, 13:50
 

Національний банк може схвалити рішення про підвищення облікової ставки у разі загострення ситуації на зовнішніх ринках або появи інших проінфляційних чинників.

Про це йдеться в оприлюднених регулятором "Підсумках дискусії членів Комітету з монетарної політики щодо рівня облікової ставки", що відбулася 5 вересня.

"Всі члени КМП погодилися, що в разі загострення ситуації на зовнішніх ринках та/або реалізації інших проінфляційних ризиків Національний банк може вдатися до подальшого підвищення облікової ставки до рівня, необхідного для забезпечення зниження інфляції до встановлених цілей на прийнятному часовому горизонті", - йдеться у повідомленні.

Комітет з монетарної політики є консультативним внутрішнім органом НБУ, створеним для обміну інформацією та поглядами на формулювання й реалізації монетарною політики для забезпечення цінової стабільності.

Реклама:

До складу КМП входить голова НБУ, інші члени Правління НБУ, а також директори низки департаментів.

Нагадаємо, 6 вересня Національний банк підняв облікову ставку на 0,5 відсоткових пункти до 18%.

Підвищення облікової ставки на 0,5 п.п., на думку правління, є достатнім для зниження інфляції до цільового діапазону в терміни, передбачені прогнозом.

Нагадаємо, правління НБУ за підсумками засідання комітету 12 липня прийняло рішення підвищити облікову ставку до 17,5% з 17%, хоча більшість членів комітету (п'ять з дев'яти) висловлювалося за більш радикальне підвищення - до 18%.

Як відомо, зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.

Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики.

Зниження кредитування фізосіб приводить до того, що зменшується платоспроможний попит на товари і послуги, що часто купуються в кредит. Відповідно, виробники і продавці утримуються від нарощування виробництва та підвищення цін через низький попит.

Політика таргетування інфляції, якої дотримується Національний банк України, - це заходи, які приймає держава, щоб запобігти сильній інфляції та утримати контроль над рівнем цін в країні.

Рекомендуємо почитати: Нові ризики для економіки, або Чому НБУ знову підвищує облікову ставку

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: