"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Платіжний баланс повернувся до дефіциту

П'ятниця, 31 серпня 2018, 15:36
 

Платіжний баланс в липні зведено з дефіцитом в 170 мільйонів доларів після профіциту в червні, травні і квітні.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як наслідок, міжнародні резерви на кінець липня скоротилися і становили 17,7 млрд доларів, заявили в НБУ.

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в липні збільшився до 1,1 млрд доларів.

Реклама:

За січень - липень дефіцит поточного рахунку становив 1,7 млрд доларів у порівнянні з 0,7 млрд доларів за відповідний період 2017 року.

"Перш за все це було пов'язано зі значними темпами зростання обсягів імпорту товарів порівняно з обсягами експорту", - повідомили в Нацбанку.

Обсяги експорту товарів в липні збільшилися на 12,6% в річному вимірі і становили 3,3 млрд доларів. За сім місяців експорт виріс на 11,8% в порівнянні з відповідним періодом минулого року до 24,5 млрд доларів.

Обсяги імпорту товарів в липні збільшилися на 24,9% в річному вимірі і становили 5 млрд доларів. В цілому за січень-липень імпорт товарів зріс на 15,6% в порівнянні з відповідним періодом минулого року і становив 30,5 млрд доларів.

Чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком в липні становив 0,9 млрд доларів (в липні минулого року - 0,1 млрд доларів) і був забезпечений операціями приватного сектора, тоді як чисті зовнішні зобов'язання державного сектора незначно скоротилися (на 0,1 млрд доларів) переважно через операції уряду по ОВДП.

Чисті надходження реального сектора (1,1 млрд доларів) були забезпечені переважно за рахунок боргових інструментів - торговельних і довгострокових кредитів.

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій в липні становив 142 млн доларів, більшість з яких (83%) були спрямовані до реального сектору.

За січень - липень чистий приплив прямих іноземних інвестицій досяг 1,3 млрд, 32% з яких становили операції банківського сектора з переоформлення боргу в статутний капітал.

В цілому за січень-липень чистий приплив коштів по фінансовому рахунку становив 1,8 млрд доларів (за сім місяців 2017 року - 1,4 млрд доларів).

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: