Аудитори знайшли мільйонні порушення на "Енергоатомі"

П'ятниця, 3 серпня 2018, 15:31
 

За результатами фінансового аудиту Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" не усунуті ризики щодо порушень законодавства на 19,1 млн гривень.

Про це йдеться у звіті Державної аудиторської служби, яка проводила перевірку діяльності компанії за 2017 рік, повідомляє проект "Марлін".

Всього аудитори склали 150 довідок про ризикові операції на загальну суму 123,7 млн гривень. 115 довідок посадові особи НАЕК "Енергоатом" взяли до уваги, чим усунули порушень на 104,6 млн гривень (ст. 4 і ст. 5).

Найчастіше порушення траплялися на тендерах та при виконанні господарських договорів.

Реклама:

Зокрема,  мова йде про укладання додаткових угод між відокремленим підрозділом "Атомкомплект" НАЕК "Енергоатому" та приватною фірмою ТОВ "Вог" на постачання палива в частині збільшення ціни за відсутності порядку внесення таких змін у договір на суму 1,6 млн гривень (ст. 11).

Це ж порушення стосується і договору зі скандальною фірмою "Трейд Коммодіті" на 91 тисячу гривень (ст. 19).

Має місце переплата по договорах, зокрема "Запорізька АЕС сплатила за послуги з охорони об’єкта на користь військової частини 3042 Національної гвардії України, які не підтверджувались бухгалтерськими документами на понад 6 млн гривень (ст. 11).

Також аудитори зазначили, що без економічного ефекту за послуги Галузевого резервно-інвестиційниого фонду розвитку енергетики при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості було сплачено  членських внесків в розмірі 10 млн гривень (ст. 12 ).

Окрім того, посадові особи НАЕК "Енергоатом" не скористалася правом нарахування штрафних санкцій за порушення строків оплати державним підприємством "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" за поставлену продукцію, що може призвести до відсутності компенсації при невиконанні договору на суму понад 13 млн гривень (ст.17).

Раніше аудит встановив, що державне підприємство "Укрхімтрансаміак" банкрутять на користь російського гіганту.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: