"Укрхімтрансаміак" банкрутять на користь російського гіганту – аудит

Вівторок, 17 липня 2018, 17:13

Державне підприємство "Укрхімтрансаміак" недоотримало  понад 21 мільйон гривень через невигідну угоду з російською компанією ВАТ "Тольяттіазот", одним з найбільших в світі виробником аміаку.

Про це йдеться у звіті Державної аудиторської служби за 2017 рік, повідомляє проект "Марлін".

Аудитори встановили, що згідно угоди з російською компанією ціна за транзит рідкого аміаку через Україну становить 13,22 долара за тонну.

Втім така ціна не забезпечує компенсацію фактичних витрат за договором між "Укрхімтрансаміаком" та "Одеським припортовим заводом"  про надання послуг з приймання, захолоджування, зберігання та відвантаження на судна транзитного аміаку, який надходить від підприємств Росії.

Реклама:

В судових документах є інформація про перебіг розслідування Генеральної прокуратури на ДП "Укрхімтрансаміак". Слідчі встановили, що тариф на транспортування аміаку теж занижений. Це 3,8 доларів за 1 тонну на 100 км.

"За таким тарифом тільки минулого року  "Укрхімтрансаміак" міг недоотримати близько 800 млн гривень від "Тольяттіазот". Через такі фінансові операції українському стратегічному держпідприємству загрожує банкрутство", - йдеться у повідомленні.

Як наголошується, вже сьогодні податковий борг ДП "Укрхімтрансаміак" за даними системи Youcontrol перевищує 117 млн гривень.

Також аудитори попередили ризикові господарські операції на суму 25 млн гривень, але з боку керівництва ДП "Укрхімтрансаміак" не вжито заходів щодо недопущення неефективного використання державних коштів.

Так, аудитори зафіксували на підприємстві існування низки "допорогових" закупівельних процедур щодо придбання товарів та робіт.

На думку аудиторів, держпідприємство мало проводити повноцінні конкурсні торги. На це представники "Укрхімтрансаміак" проінформували, що вони  не визнають себе замовниками у розумінні Закону України "Про публічні закупівлі", але наголошують, що з власної ініціативи проводять тендери у системі "Прозорро".

Зокрема, ДП "Укрхімтрансаміак" придбало  у ТОВ "Альянс Еволюшн" пальне на суму  понад 11 млн гривень при тому, що  пропозиція не відповідала умовам тендерної документації в частині віддаленості АЗС (більше 10 км, що могло призвести до зайвих витрат). Попри застереження аудиторів, "Укрхімтрансаміак" укладено договори саме з ТОВ "Альянс Еволюшн".

За одним з договорів ДП "Укрхімтрансаміак" здійснило передоплату у понад 3 млн гривень на  ТОВ "Альянс Еволюшн", чим порушили умови договору,  що призвело до  неефективного відволікання обігових коштів. Паливного постачальника ЗМІ  пов’язують з Коломойським.

Аудитори попередили керівництво щодо неможливості укладення договору щодо проведення вишукувальних робіт з ТОВ "Промінжинірінг-Діагностика" на загальну суму 1,3 млн гривень, яке не має досвіду виконання аналогічних договорів.

Однак посадові особи підприємства у своєму заперечення зазначили, що ризики щодо невиконання контрагентом договору є мінімальними, тому цей договір було укладено.

Раніше повідомлялося, посадові особи ДП "Укрхімтрансаміак" та приватної фірми, співзасновником якого є брат нового голови Конституційного суду Станіслава Шевчука, та інші особи причетні до розкрадання коштів цього держпідприємства.

За останні два роки змінилося чотири керівника ДП "Укрхімтрансаміак".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: