Російський хімічний гігант зазнав мільйонних збитків через санкції України

Понеділок, 13 серпня 2018, 10:24

Один з найбільших в світі виробників агрохімічної продукції, російська компанія ЄвроХім, ще в травні цього року продала дві належні їй дистриб'юторські компанії в Україні за 53 млн доларів.

Про це йдеться у фінансовій звітності компанії за перше півріччя 2018 року, пише Liga.Net.

"У травні 2018 року рада директорів групи прийняла рішення продати 2 компанії в Україні. До кінця травня група продала 100% акцій обох компаній непов'язаним сторонам за 53,064 млн доларів. Сума підлягає сплаті через 5 років, дисконтована вартість становила 29,397 млн ​​доларів. Група визнала збиток від вибуття в розмірі 25,26 млн доларів", - йдеться в документі.

Дані про покупця українських активів Єврохіму не вказуються.

Реклама:

Наголошується, що їм могла стати компанія, пов'язана з колишнім менеджментом дочірніх підприємств групи.

Нагадаємо, в 2017 році Мінекономрозвитку ввело санкції проти підприємств російської групи Єврохім і інших постачальників міндобрив на вимогу Військової прокуратури Генеральної прокуратури.

За даними відомства, кошти, сплачені так званими "ДНР" і "ЛНР" за "розмитнення" російських міндобрив, в подальшому використовувалися для фінансування незаконних збройних формувань.

В кінці січня Мінфін США опублікував список росіян, по відношенню до яких уряд може ввести санкції. Серед них - Андрій Мельниченко, який контролює найбільшого російського виробника міндобрив компанію Єврохім.

В Україні реалізацією її продукції займається ДП Агроцентр ЄвроХім-Україна. Компанії належать три невеликих підприємства з виробництва змішаних добрив в Донецькій, Вінницькій і Тернопільській областях.

Серед українських виробників мінеральних добрив, на користь яких було прийнято відповідне рішення, група Ostchem Дмитра Фірташа. Групі належать Рівнеазот, черкаський Азот, Стирол (знаходиться на окупованій території Донецької області) і Сєвєродонецький Азот.

У березні поточного року Україна підвищила мито на 29,25% на імпорт добрив. В цілому розмір тарифів для російської агрохімічної продукції становив 42,96%.

ЄвроХім - один з найбільших в світі виробників міндобрив. До складу групи входять російські заводи Невинномиський Азот, Новомосковський Азот, Фосфорит, Білоріченськіміндобрива і Ковдорський ГЗК, литовський завод фосфорних добрив Lifosa.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: