Російський ВЕБ передумав продавати українську "дочку" - ЗМІ

Понеділок, 13 серпня 2018, 09:38
 

Російський "Внєшекономбанк" фактично відмовився від ідеї продати свій дочірній "Промінвестбанк" в Україні.

Про це пише "Комерсант".

Як зазначається, зараз "дочка" ВЕБу згортає активні операції: перестає видавати нові кредити і залучати вклади. Експерти вважають, що збитки ВЕБа від закриття українського банку можуть становити близько 13 млрд рублів.

За словами співрозмовника видання, ВЕБ повністю розриває відносини з останнім покупцем - українсько-російським бізнесменом Павлом Фуксом, так як йому не вдалося погодити угоду з Національним банком України. Держкорпорація вирішила піти по шляху згортання бізнесу в Україні.

Реклама:

За словами одного з джерел, близьких до ПІБ, остаточне рішення про згортання бізнесу буде прийнято в листопаді, але вже зараз банк скорочує баланс.

Крім Фукса і народного депутата Максима Микитася, який виступав з ним в консорціумі, на придбання ПІБу претендував також український олігарх, власник групи DCH Олександр Ярославський.

Але за інформацією видання, зараз він в більшій мірі зацікавлений в покупці українського Сбербанку, який є більшим і цікавим активом.

Активний "розпродаж" банківських активів в Україні російські держбанки почали після введення українських санкцій проти них в березні 2017 року. Вони фактично заборонили будь-які операції з материнськими структурами і зробили розвиток бізнесу практично неможливим.

Продати українські активи намагалися і Сбербанк, і ВТБ, і ВЕБ, але поки безуспішно. Першою відмовитися від цієї ідеї вирішила група ВТБ.

Так, 15 травня "внучка" ВТБ - БМ банк повідомив клієнтам про припинення банківської діяльності в Україні та рекомендував перейти в український ВТБ. Той, в свою чергу, теж активно згортає баланс, за перше півріччя 2018 року його активи скоротилися з 11 млрд гривень до 8 млрд гривень, пасиви - з 10,2 млрд гривень до 6,4 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: