АМКУ може оштрафувати "Дніпроазот" за відмову продавати хлор

Середа, 18 липня 2018, 11:20

Антимонопольний комітет України може оштрафувати "Дніпроазот" на 10% від доходу за відмову продавати свою продукцію.

Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

Реагуючи на звернення "Дніпроазоту" щодо можливості збільшення ціни на хлор АМКУ повідомив, що відповідно до своїх повноважень і завдань він не є ціновим регулятором, не встановлює та не надає висновки про економічну обґрунтованість цін на товари.

"Натомість, Комітет має повноваження у межах розгляду заяв і справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції визначати, чи є зловживанням монопольним становищем встановлення підприємством – монополістом таких цін, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

"Ціни на хлор рідкий є вільними, які самостійно встановлюються суб’єктом господарювання і на які відсутнє держрегулювання. Отже, якщо "Дніпроазот" впевнене в обґрунтованості підвищення ціни на власну продукцію – жоден чинний нормативно-правовий акт не забороняє такі дії", - повідомляє комітет.   

При цьому, зазначають в АМКУ, часткова або повна відмова суб’єкта господарювання, який займає монопольне становище на ринку, від реалізації товару за відсутності альтернативних джерел визнається зловживанням монопольним становищем.

Як наголошується, це порушення тягне накладення штрафу до 10% доходу суб’єкта господарювання від реалізації продукції за останній звітний рік, що передував року, в якому накладається штраф.

В АМКУ також повідомили, що розгляд заяви "Дніпроазот" про надання висновків щодо кваліфікації дій відбудеться на засіданні комітету, запланованому на 19 липня.

Раніше "Дніпроазот", який є виробником рідкого хлору, що використовують водоканали для знезараження питної води, попередило, що припиняє поставки та зупиняє виробництво рідкого хлору. Робота "Дніпроазоту" зупинилася 15 червня через підвищення ціни на газ.

"У зв’язку з цим на підприємствах галузі водопровідно-каналізаційного господарства України виникла складна ситуація з подальшим знезараженням питної води. Про складну ситуацію асоціація "Укрводоканалекологія" повідомила уряд з проханням втрутитися та вирішити питання з поставкою хлору", - зазначали у Асоціації "Укрводоканалекологія". 

Наразі ситуацію з поставками хлору не вирішено. У "Київводоканалі" попередили, що через припинення поставок та зупинку виробництва рідкого хлору на "Дніпроазоті" можуть бути проблеми із подальшим знезараженням питної води. 

Харків може лишитися без води вже в цю суботу. Миколаїв, Кривий Ріг, Житомир можуть залишитись без очищеної питної води в серпні.

Читайте також: Хлорний колапс. Водоканали країни на межі катастрофи

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: