Стало відомо, чому платіжну систему TYME позбавили реєстрації

Понеділок, 18 червня 2018, 13:30
 

Платіжна система TYME, яку 14 червня НБУ позбавив реєстрації в Україні, працювала з російською системою Contact, яка потрапила в травневий список санкцій.

Про це йдеться в статті FinClub "Заборонена TYME".

На сайті молдавського FinComBank TYME з Приватбанком знаходяться у списку партнерів російської платіжної системи Contact. На сайті Contact зазначено, що відправлені з Росії гроші можна отримати в Україні в 284 пунктах. Все це відділення Приватбанку. А посередником в цьому грошовому обороті виступає TYME.

Ріднить Contact і TYME не тільки це. Власником російської системи є QIWI, яка раніше контролювала українську платіжну систему.

Реклама:

Але в 2016-м платіжна система Contact не потрапила в санкційні списки РНБОУ разом з іншими росіянами. Все змінилося в травні 2018-го, коли були оновлені санкційні списки. У них виявилися три нових платіжних оператора: WebMoney, MoneyTo і Contact, якою управляє російський КИВИ Банк.

З 24 травня, коли указ президента від 2 травня було оголошено, виявилися "заборонені ділові відносини" з російської Contact.

Вже 14 червня НБУ скасував реєстрацію найбільшої української платіжної системи TYME, оскільки ця система, за версією Служби безпеки України, працювала із забороненою в Україні російською платіжною системою.

Джерело видання висловило свою версію того, як TYME могла працювати з росіянами.

"Як це виглядає технологічно? Є платіжна система в Росії, яка укладає договір з системою з нейтральної країни, наприклад, з Грузії. Вона в свою чергу укладає договір з українською системою, стаючи посередником. За договором операції йдуть від посередника з нейтральної країни, а насправді ініціюються в Росії", - розповів співрозмовник FinClub.

Ще в 2016 році в російських ЗМІ з'явилася інформація про те, що Contact працює в Україні через грузинську систему IntelExpress.

Нагадаємо, Національний банк України скасував реєстрацію міжнародної платіжної системи "TYME".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!