"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Біткоїн може обрушити інтернет - Банк міжнародних розрахунків

Понеділок, 18 червня 2018, 13:10
 

Швейцарський Банк міжнародних розрахунків (BIS), який займається сприянням роботі світових центробанків і економічними дослідженнями, випустив додаток до щорічного економічного звіту, сфокусований на криптовалюті.

Ключові тези звіту приводить AIN.ua з посиланням на Bloomberg.

Експерти банку зазначають, що біткоїн і аналогічні монети страждають від "ряду недоліків", які не дозволяють їм виконати очікування, роздуті підвищеним інтересом до ринку. Серед основних проблем криптовалют BIS перераховує нестабільність, надмірне споживання енергії, вразливість маніпуляціям і шахрайству.

Також вказується, що децентралізована природа монет - скоріше природна проблема, ніж ключова перевага. Експерти підрахували, що розмір блокчейна біткоїна, який зміг би оперувати на рівні нинішніх платіжних систем, виявився б настільки великим, що обрушив би всі пристрої в мережі - від серверів до смартфонів.

Реклама:

Крім того, вже зараз вимальовується екологічна проблема, оскільки для обробки транзакцій споживається стільки ж енергії, скільки витрачає вся Швейцарія.

"Говорячи простими словами, забезпечення децентралізованої довіри швидко стало б екологічною катастрофою", - йдеться в звіті.

Проте, експерти банку підкреслили, що блокчейн і технологія розподіленого реєстру, що стоїть за ним, можуть допомогти світовій фінансовій системі. В якості пріоритетних напрямків називаються міжнародні перекази і торговий бізнес - при експорті та імпорті потрібно як і раніше покладатися на факси та акредитиви, але блокчейн здатний це виправити.

BIS підсумовує, що головний прорив біткоїна - можливість однієї людини безперешкодно і легко відправити гроші іншій, виявився Ахіллесовою п'ятою монети. Перекласти на подібну технологію світову економіку буде занадто ризиковано.

"Довіра може випаруватися в будь-який момент через крихкість децентралізованого консенсусу, за допомогою якого реєструють транзакції. Це не лише ставить під сумнів завершеність окремих платежів, а й загрожує припиненням функціонування криптовалюти, що призведе до повної втрати вартості грошей", - наголошується в звіті.

Рекомендуємо почитати: Що знищить Bitcoin

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: