"Газпром" збільшив поставки газу на окупований Донбас

Середа, 16 травня 2018, 09:45
 

Російський монополіст "Газпром" за перші три місяці 2018 року поставив на непідконтрольні території Донецької та Луганської областей на 12% більше, ніж в першому кварталі 2017 року.

Про це компанія повідомила у своїй звітності, передає агентство Інтерфакс-Україна.

За січень-березень 2018 року "Газпром" поставив на непідконтрольні території Донецької та Луганської областей 1,2 млрд куб. м газу, що на 12% більше, ніж в першому кварталі 2017 року (1,1 млрд куб. м) і на 24,8% більше, ніж в січні-березні 2016 року (995 млн куб. м).

Зазначимо, що в 2016 році Газпром заявив про постачання на непідконтрольні Україні території Луганської та Донецької областей 2,4 млрд куб. м газу, що на 40,6% або на 0,7 млрд куб. м більше, ніж у 2015 році.

Реклама:

Крім того, в кінці червня 2017 року російський монополіст повідомив, що поставив на окупований Донбас газ обсягом 5,5 млрд куб. м. на суму понад 1 млрд доларів.

Слід зазначити, що керівництво Газпрому неодноразово заявляло, що постачання газу в ОРДЛО триває на підставі контракту з Нафтогазом від 2009 року.

У лютому цього року Газпром заявив, що заборгованість Нафтогазу за газ, що поставляється з 2013 року до першого кварталу 2017 року становить 3,3 млрд доларів.

У свою чергу, Нафтогаз неодноразово заявляв, що буде оплачувати Газпрому лише замовлені та прийняті поставки природного газу, тоді як декларовані ним поставки газу на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей до таких не належать.

У Нафтогазі відзначали, що компанія не бере газ за контрактом із Газпромом на газовимірювальних станціях Прохорівка і Платове на кордоні з РФ.

Нагадаємо, що Стокгольмський арбітраж відмовився зобов'язувати Україну платити за газ, який Газпром самовільно поставляв на неконтрольовані території Донбасу, але "борг" записував на Нафтогаз.

В кінці лютого цього року Газпром припинив виставляти рахунки Нафтогазу за поставки газу в окуповані райони Донбасу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: