Україна запропонує МВФ декілька варіантів формули ціни на газ

Понеділок, 14 травня 2018, 20:38
 

Уряд України запропонує Міжнародному валютному фонду декілька варіантів формули ціни на газ.

Про це повідомив міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко, передає Liga.Net.

"У нас є консенсус з МВФ в тому, що ми говоримо щодо самої формули, не змінюючи принципів. Представники МВФ, НБУ вирушили до Вашингтону, щоб провести відповідні переговори. Я вважаю, у нас достатньо шансів знайти спільний з МВФ підхід для встановлення критеріїв формування ціни на газ", - сказав він.

Саєнко підкреслив, що зараз на перший план роботи з МВФ виходить питання створення антикорупційного суду, і в разі успішного вирішення цього питання, позиція Фонду щодо України може бути більш гнучкою.

Реклама:

Зміни тарифів на газ будуть залежати від тієї формули, яка буде узгоджена, зазначив він.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів прийняв рішення не підвищувати ціну на газ для населення з квітня. Відповідну постанову уряд прийняв наприкінці березня без обговорення.

Документ передбачає продовження спеціальних зобов'язань НАК "Нафтогаз України" з продажу облгазам і теплокомуненерго газу без зміни ціни до 1 червня.

Ціна на газ для населення становить 4942 грн за тисячу кубометрів, а з урахуванням податку на додану вартість і зборів, що включають транспортування, - 6958 грн за тисячу кубометрів.

Підвищення цін на газ вимагає постанова Кабінету міністрів № 187 від 22 березня 2017 року, розроблена Міністерством економічного розвитку і торгівлі.

Так, відповідно до документу, вона розраховується на базі імпортного паритету (середня ціна імпортного газу за певний період — ЕП).

Уряд повинен був опублікувати цей показник ще 1 липня 2017 року. Замість цього 26 вересня 2017 року Кабмін протокольним рішенням відклав дату публікації на невизначений термін.

Відстрочити оприлюднення ціни вирішили до узгодження механізму її визначення з МВФ та Європейським енергетичним співтовариством. До публікації рішення ціна залишиться на поточному рівні — 4,942 тис грн за тисячу кубометрів без ПДВ.

За методикою, яка діє в даний момент, якщо за підсумками року є відхилення "плюс/мінус" 10%, ціна на наступний опалювальний сезон повинна переглядатися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!