"Газпром" зарезервував 4,7 мільярда для виплат "Нафтогазу" - ЗМІ

Вівторок, 3 квітня 2018, 09:14

ПАТ "Газпром" створило в звітності резерв на повну суму штрафу за транзитним контрактом із українською стороною.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Як свідчить звітність компанії, в балансі ПАТ за статтею "штрафи, пені, неустойки за порушення умов договорів" визнано витрату в 272,943 мільярда рублів, або 4,74 мільярда доларів (за курсом на кінець року), величина якого майже повністю відповідає рішенню арбітрів", - зазначає агентство.

Зарахувати одну суму (підтверджений борг за газ - 2,018 мільярда доларів) у рахунок штрафу за транзитним контрактом не було можливим, бо кошти за поставку газу визнані в інших статтях - у складі виторгу і дебіторської заборгованості.

Реклама:

Агентство зазначає, що рішення Стокгольмського арбітражу найсильнішим чином вплинуло на звітність "Газпрому" за 2017 рік за російськими стандартами. Воно призвело до скорочення чистого прибутку до символічних 100 млрд рублів.

У 2016 році прибуток головної компанії становив 411 мільярдів рублів. Рекордного показника вона досягала в 2011 році - 880 млрд рублів.

Як повідомлялось, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. 

За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу.

Пізніше стало відомо, що "Газпром" подав апеляцію на рішення Стокгольмського арбітражу у справі про постачання газу, у справі про транзит апеляція буде подана до кінця березня 2018 року.

Також повідомлялося, що Міністерство юстиції України розробило план, за допомогою якого планує стягнути з російського Газпрому 2,6 мільярда доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Більш детально про те, чим закінчився спор між двома енергетичними гігантами з урахуванням останнього і попередніх рішень, хто кому і скільки винен, читайте в матеріалі: Нафтогаз vs Газпром: хто виграв битву під Стокгольмом.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: