За незаконну вирубку лісів "дають" мінімальні штрафи — ЗМІ

Неділя, 1 квітня 2018, 17:55
 

У більшості випадків за незаконну вирубку лісу суди призначають штраф у розмірі 5,1 тисячі гривень.

Про це йдеться у статті на "Дзеркалі тижня".

З 1 січня 2017 року по 13 березня 2018 року органів поліції у Тернопільській області зареєстрували 61 кримінальне провадження за фактом незаконної рубки лісу, з яких тільки шість направлені в суд.

Щоправда, прокуратура області уточнює, що в цьому році з 13 відкритих кримінальних проваджень вже чотири пішли в суд.

Реклама:

А суди в таких випадках враховують ряд пом'якшуючих обставин і застосовують до порушника нижню межу штрафу — 300 неоподаткованих мінімумів, що становить сьогодні 5100 грн.

За даними автора, пиловник дуба в країнах Східної Європи коштує 55-70 євро за кубометр, а бук цінується ще дорожче — 200-400 євро.

"Правосуддя включає лісовим злочинцям зелене світло: можна сміливо рубати ліс і отримати вирок у вигляді такого "посильного" штрафу. Порушника за незаконну вирубку або пошкодження дерев і чагарників притягують до адміністративної відповідальності, накладаючи штраф у сумі від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 170 грн)", — зазначає автор.

За його словами, далі зрубані цінні породи дерев — дуб, бук, ясен, сосна, модрина, які користуються попитом у країнах Європи, під виглядом паливних дров вивозяться за кордон.

Більш простий шлях — самовільно зрубана деревина спрямовується на українські пилорами, які працюють без державної реєстрації, або в такі ж цехи з виробництва меблів.

Раніше повідомлялося, що державне агентство лісових ресурсів зобов'язало посилити контроль за заготівлею та реалізацією деревини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: