НБУ стурбований інвестиціями іноземців в гривневі облігації

Четвер, 22 березня 2018, 18:35
 

Національний банк із занепокоєнням ставиться до активного притоку капіталу нерезидентів, які з початку року збільшили вкладення в гривневі ОВДП майже в тричі - до понад 14 мільярдів гривень.

Про це заявив директор департаменту монетарної політики і економічного аналізу НБУ Сергій Ніколайчук, передає прес-служба регулятора.

"Ми з побоюванням дивимося на приплив короткострокового капіталу, тому що пам'ятаємо досвід України 1998 року, як і досвід інших країн, які зіткнулися з відтоком "гарячого" капіталу. В тому числі, криза 2008 року, яка для багатьох країн була посилена цим відтоком" , - сказав Ніколайчук.

Однак, зазначив глава департаменту, поки Національний банк вважає низькими ризики з боку припливу короткострокового капіталу для зовнішньої стійкості української економіки.

Реклама:

За словами Ніколайчука, в той же час в останні місяці приплив капіталу нерезидентів разом зі збільшенням надходжень валютної виручки від експортерів створює умови для нарощування Національним банком міжнародних резервів без протидії зміцненню обмінного курсу гривні до долара США.

Нагадаємо, 21 березня міністерство фінансів на аукціоні продало гривневі і валютні облігації внутрішньої державної позики на 6,37 мільярда гривень.

Відзначимо, що внаслідок інтересу нерезидентів до гривневих облігацій підвищився рівень пропозиції валюти на міжбанківському ринку, що призвело до зміцнення гривні.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: