"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ затвердив правила округлення суми в чеку при розрахунках готівкою

Середа, 21 березня 2018, 12:00
 

Національний банк затвердив правила округлення суми готівкових розрахунків в чеку, які будуть чинними після закінчення додаткового карбування в готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок.

Про це повідомила прес-служба регулятора.

Регулятор нагадав, що не вилучатиме з обігу монети дрібних номіналів. Вони і надалі будуть перебувати в обігу і використовуватися як платіжний засіб.

Разом з тим, з 1 липня готівковий обіг не поповнюватиметься зазначеними номіналами монет.

Реклама:

За даними НБУ, відповідні норми передбачені постановою правління НБУ від 15 березня 2018 року №25 "Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів".

Згідно з постановою, з 1 липня 2018 року, в разі відсутності монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок, підприємства торгівлі і сфери послуг можуть проводити округлення в чеку суми розрахунків готівкою в сторону зменшення при сумі від 1 до 4 копійок або в сторону збільшення - при сумі від 5 до 9 копійок.

"Національний банк України очікує, що правила округлення будуть застосовуватися справедливо і прозоро для обох сторін розрахунків", - йдеться в повідомленні.

При цьому, округлення не проводитимуться при безготівкових розрахунках.

Нагадаємо, Національний банк презентував нові обігові монети номінальною вартістю 1, 2, 5 та 10 гривень.

Вводитися в обіг нові обігові монети будуть поетапно: перший етап – 27 квітня 2018 року будуть введені в обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні; другий етап відбудеться пізніше, монети номінальною вартістю 5 і 10 гривні вводитимуться в обіг у 2019 – 2020 роках.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!