Мільярдний штраф накладено на Нафтогаз, а не на Коболєва - ДФС

П'ятниця, 2 березня 2018, 09:41

Штраф у розмірі 8,3 млрд гривень пред'явлений не персонально голові правління НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву, а компанії, яку він очолює, за несплату ПДВ при закупівлі 2,4 млрд кубів газу в "Газпрому" у 2015 році.

Про це в коментарі "Українським новинам" заявив начальник Енергетичної митниці Ігор Піковський.

"Штраф не на Коболєва. Згідно ст. 4 Митного кодексу штраф - на підприємство, де вказується керівник або особа, що виконує його обов'язки. У цьому разі - НАК "Нафтогаз України" і її керівник Андрій Коболєв", - заявив Піковський.

При цьому він зазначив, що Коболєв у постанові Державної фіскальної служби про накладення штрафу названий громадянином України, оскільки це відповідає формі документа.

Реклама:

"Це така форма документа. Чому громадянин України? Тому що, приміром, в "Укравтодорі" керівник підприємства не громадянин України", - пояснив Піковський.

З його слів, розмір штрафу становить 8,3 млрд гривень, оскільки згідно з ст. 485 Митного кодексу він стягується в розмірі 300% від несплаченої суми.

При цьому Піковський зазначив, що якщо НАК не згодний з рішенням про штраф, то компанія може оскаржити його в центральному апараті ДФС, а якщо апарат прийме рішення на користь заявника й залишить чинним рішення митного органу, то НАК може звернутися в суд.

1 березня Коболєв заявив, що ДФС 28 лютого пред'явила йому два персональних штрафи в розмірі 7 млрд гривень і 1,3 млрд гривень за порушення процедури митного оформлення газу, купленого в компанії "Газпром".

У вересні минулого року ДФС України заявляла, що "Нафтогаз" ухиляється від сплати податків на суму майже в 2,8 млрд гривень за 2,4 млрд куб. м газу, поставленого "Газпромом" у жовтні-листопаді 2015 року.

НАК підтверджує одержання й використання газу, однак заявляє, що не може підписати акт прийому-передачі газу, оскільки "Газпром" врахував у них 472,3 млн куб. м газу, які нібито були поставлені російською стороною в період жовтня-листопада 2015 року на неконтрольовані Україною території Донецької й Луганської областей.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!