Українські металурги скаржаться, що втрачають внутрішній ринок

Неділя, 18 березня 2018, 17:31
 

Українські металурги скаржаться на швидке зростання частки імпортного металопрокату на внутрішньому ринку, що може загрожувати його втратою.

Про це йдеться в повідомленні асоціації Укрметалургпром.

Як зазначається, за січень-лютий 2018 року в Україну імпортовано 193 тисячі тонн металопрокату, що становить 142% порівняно з аналогічним періодом 2017 року.

Таким чином, кажуть в асоціації, якщо за перші два місяці 2017 року з 788 тисяч тонн, використаних українським споживачем, на частку імпортного металопрокату довелося 17,3%, то, за аналогічний період 2018 року, при 527 тисячах тонн, спожитих внутрішнім ринком, частка імпорту досягла 31%.

Реклама:

"Тенденція до збільшення обсягів імпортних поставок спостерігається досить давно - так, якщо в 2015 році в Україну, протягом року, було завезено близько 770 тисяч тонн металопрокату, в 2016 році обсяг збільшився до 1060 тисяч тонн, то в 2017 році цей показник становив вже 1302 тисяч тонн", - йдеться в повідомленні.

"Якщо подібна тенденція буде зберігатися, то національний металовиробник ризикує істотно зменшити свою присутність на власному ринку, аж до його втрати", - наголошується в прес-релізі.

Згідно з повідомленням, українські металурги це розуміють, приймаючи відповідні заходи - так, в кінці грудня 2017 року Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі було введено антидемпінгове мито в розмірі 15,21% терміном на 5 років на арматуру і катанку походженням з РФ.

Крім того, кажуть в асоціації, на сьогоднішній день проводяться консультації щодо можливості початку антидемпінгового розслідування щодо імпорту оцинкованого рулону, в першу чергу, з Китаю.

"Необхідно і надалі здійснювати захист вітчизняного виробника від недобросовісної конкуренції на внутрішньому ринку шляхом поширення антидемпінгових та спеціальних заходів на відповідний сортамент металургійної продукції", - вважають металурги.

Нагадаємо, 8 березня президент США Дональд Трамп схвалив запровадження мит на імпорт сталі — 25% та алюмінію — 10%.

Мита не будуть поширюватися лише на Мексику і Канаду. Для інших почнуть діяти з 23 березня.

ЕП раніше пояснювала, що означає для України та українських виробників запровадження вказаних мит.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: