Продажу української "дочки" Сбербанку можуть перешкодити санкції - росЗМІ

Понеділок, 12 березня 2018, 11:20
 

На покупку українського "Сбербанку" залишився єдиний претендент - банк "Паритет", що належить управлінню справами президента Білорусі.

Про це повідомляє Комерсант.

Як повідомляється, з огляду на наявність у "Сбербанку" дочірньої структури в Білорусі, БПС-банку, угода дозволить хоча б часткове відновлення близько 1 млрд доларів міжбанківських кредитів головної структури українського підрозділу.

З огляду на це, максимальна ціна операції може перевищити 170 млн доларів.

Реклама:

Однак її погодженню з боку Національного банку України може перешкодити той факт, що голлва акціонера "Паритету" Віктор Шейман знаходиться під жорсткими санкціями США і Європи.

"Паритетбанк" - 15-й банк Білорусі за розміром активів. 99,83% банку володіє управління справами президента Білорусі.

"Сбербанк" (Україна) належить російському "Сбербанку" і входить в топ-7 українських банків. Переговори про його продаж ведуться другий рік, проте активізувалися вони після введення Україною санкцій проти "дочок" російських держбанків навесні 2017 року, які були продовжені ще на рік 6 березня 2018 року.

Санкції забороняють українським банкам проводити операції на користь материнських структур.

Джерела, знайомі з позицією НБУ, вказують, що з узгодженням угоди по "Сбербанку" "все непросто".

"Той факт, що Сбербанк (Україна) стане "дочкою" не російського, а білоруського держбанку, питань не викликає, а ось те, що главою управління справами президента Республіки Білорусь - акціонера "​​Паритетбанку" є Віктор Шейман, може створити проблеми", - кажуть джерела.

Шейман знаходиться під жорсткими санкціями США і ЄС у зв'язку зі справами про зникнення двох опозиційних політиків, бізнесмена і журналіста в 1999 і 2000 роках.

Раніше стало відомо, що бізнесмен Валерій Хорошковський вийшов з переговорів щодо купівлі Сбербанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: