Політика Трампа може посилити істерію на ринках - Bloomberg

П'ятниця, 9 лютого 2018, 14:25
 

В умовах зростання дефіциту федерального бюджету США будуть змушені зайняти більше 1 трильйона доларів в цьому році, що може ще більше посилити істерію, що викликала глобальний розпродаж акцій.

Про це пише Bloomberg.

Бюджетна угода, яку Сенат уклав 7 лютого, передбачає збільшення державних витрат майже на 300 мільярдів доларів протягом найближчих двох років.

Ще до цього старший економіст Bank of America Corp. по США Джозеф Сонг писав в огляді, що бюджетний дефіцит США до 2019 року може перевищити 5 відсотків валового внутрішнього продукту, досягнувши максимального з Другої світової війни рівня при одночасній повній зайнятості.

Реклама:

Це "абсолютно суперечить тому, що, згідно з підручниками з економіки, повинні робити законодавці", написав по електронній пошті головний економіст Moody's Analytics Inc. Марк Занді.

"Зниження податків і збільшення витрат, що фінансуються за рахунок розширення дефіциту бюджету, в умовах повної зайнятості приведуть до подальшого посилення політики ФРС і підвищення процентних ставок", - написав Занді.

Негативний вплив зниження податків і угоди по бюджету на дефіцит в найближчі два роки може перевищити 580 мільярдів доларів - суму, в яку оцінюються заходи стимулювання економіки під час рецесії 2009 і 2010 років при президентові Бараку Обамі.

Нервозність ринків зберігалася в четвер: загроза прискорення інфляції і зростання доходностей облігацій загострили побоювання, що підвищення процентних ставок загальмує економіку.

Індекс Dow Jones Industrial Average у четвер впав більш ніж на 1000 пунктів, а S&P 500 - на 3,75 відсотка, в результаті чого їх зниження з піку від 26 січня перевищило 10 відсотків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: