Гройсман назвав RAB-тарифи нечесними

Четвер, 8 лютого 2018, 16:25


Інновації в дії

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман наполягає на своїй позиції про необхідність скасування стимулюючого регулювання.

Про це повідомляє "Інтерфакс Україна".

"У тому вигляді RAB-тарифи, в якому пропонується їх ввести, є несправедливим. Нараховувати 12% на старі активи неправильно, несправедливо, це може привести до необґрунтованого підвищення вартості електроенергії для українських виробників", - сказав прем'єр.

За словами Гройсмана, таке рішення може негативно відбитися на інфляції і конкурентоспроможності економіки країни.

"Ще раз закликаю керівництво Нацкомісії і весь її склад зупинитися і знизити процентну ставку на впровадження RAB-тарифів ... Я не бачу будь-яких об'єктивних розрахунків, що підтверджують справедливість впровадження такої ставки для старих активів", - заявив він.

Нагадаємо, в "Урядовому кур’єрі" була опублікована постанова, якою затверджується нова методика, що дозволить запровадити стимулюючі тарифи для обленерго.

Постанова набула чинності з 10 січня.

Постановою закладається в так зване RAB-регулювання дохідність для обленерго на рівні 12,5% річних на нову базу (йдеться про інвестиції в нові активи) і так само 12,5% річних дохідності на стару базу (наявні активи компаній).

Нагадаємо, НКРЕКП підготувала нормативну базу для переведення енергокомпаній на RAB-регулювання у липні 2017 року.

Після оприлюднення документу у експертному середовищі почалася дискусія щодо доцільності впровадження стимулюючого тарифоутворення.

Прем’єр-міністр Гройсман заявив, що загалом підтримує впровадження RAB-регулювання з метою енергомодернізації обленерго, але не у такому вигляді як це пропонує Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг.

Тим не менш, постанова була опублікована у тій редакції, яку і запропонувала НКРЕ.

Читайте також: RAB-тариф близько. Що це таке і чому це вплине на життя мільйонів українців

Економічна правда