Нафтогаз vs Газпром: Стокгольм у середу визначить, хто кому платить

Середа, 28 лютого 2018, 10:32

Сьогоднішнє рішення Стокгольмського арбітражу за справою транзитного контракту визначить ситуацію з "живими" коштами НАК "Нафтогаз України" для розрахунку за газ.

Про це у коментарі журналістам сказав головний комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, повідомляє "Укрінформ".

"Буде рішення Стокгольму і ми подивимося, хто, що і кому платить. Якщо платять нам - це одна ситуація, якщо платимо ми - то інша ситуація", - зазначив Вітренко.

За його словами, від цього рішення залежатиме ситуація з живими коштами НАКу. Стокгольмський арбітраж, скоріше за все, оголосить своє рішення в обід.

Реклама:

"Зазвичай це відбувається в обід, але подивимося", - прокоментував комерційний директор НАК.

Як повідомлялося, у листопаді 2017 року Стокгольмський арбітраж переніс граничні терміни ухвалення рішень у справах між НАК "Нафтогаз України" та російським Газпромом на кінець грудня 2017 року та кінець лютого 2018 року через те, що російська компанія подала апеляцію на окреме рішення арбітражу щодо контракту на поставку газу.

На сьогодні між Нафтогазом та Газпромом діє два контракти: на постачання газу та на його транзит територією України. У 2014 році у Стокгольмі були ініційовані провадження щодо кожного з них.

Зокрема, у транзитному спорі йдеться про недопостачання та недоплату за послуги транзиту в 2009-2016 роках.

Як повідомляли у Нафтогазі, транзитний контракт передбачає, що у разі зміни умов формування транзитних тарифів у Європі Україна має право вимагати перегляду тарифу. Після підписання контракту був прийнятий так званий Третій енергопакет, і умови формування транзитних тарифів в Європі суттєво змінилися.

Тому Нафтогаз і вимагає привести транзитний тариф у відповідність до європейських умов. Газпром відмовляється переглядати тариф вже понад 5 років. Саме через це Нафтогаз звернувся до Стокгольмського арбітражу.

НАК також вимагає привести транзитний контракт у відповідність до європейського законодавства, яке Україна імплементувала у зв'язку з приєднанням до Енергетичного співтовариства.

У цій справі Нафтогаз вимагає стягнути з Газпрому 12,3 млрд доларів, зустрічна вимога російської компанії - 0,007 млрд дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!