"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Трамваї в Києві можуть поїхати по залізничних коліях

Вівторок, 27 лютого 2018, 16:30
 

"Київпастранс" розглядає три варіанти маршрутів за проектом "трам-трейн" у Києві.

Про це йдеться в оголошенні "Київпастрансу" в газеті "Хрещатик" від 27 лютого, передає "Інтерфакс-Україна".

КП "Київпастранс" має намір розробити техніко-економічне обґрунтування за проектом реконструкції транспортної мережі швидкісного рейкового транспорту для з'єднання районів лівобережної та правобережної частин Києва ("трам-трейн") із запланованим введенням в експлуатацію в 2020 році.

"Наземний безпересадочний маршрут буде непідвладним транспортним дорожнім коркам. Він з'єднає житловий масив Троєщина з правобережною частиною Києва, пройде по межі адміністративно-ділового ядра міста, біля районів з найбільшою щільністю робочих місць, залізничний вокзал і завершить свій маршрут на Борщагівці, не охопленої метрополітеном", - йдеться в оголошенні.

Реклама:

В ТЕО розглядається три варіанти маршрутів з'єднання міського електропоїзда з використанням діючої інфраструктури Борщагівської та Троєщинської ліній швидкісного трамвая з Київським залізничним кільцем.

Перший маршрут: від вул. Милославської по Троєщинській лінії швидкісного трамвая до ст. Троещина-2, по Південному півкільцю міської електрички через ж/м Березняки, з переходом на Борщагівську лінію швидкісного трамвая в районі центрального залізничного вокзалу.

Далі за чинною лінією легкорельсового транспорту до ст. Кільцева дорога, з організацією заїзду в депо ім. Шевченка через трамвайну лінію по просп. Академіка Корольова.

Схема трам-трейн, надана КМДА у 2017 році
Схема трам-трейн, надана КМДА у 2017 році

Другий маршрут: від вул. Милославської по Троєщинський лінії швидкісного трамвая до ст. Троещина-2, по Південному півкільцю міської електрички через ж/м Березняки, через Караваєві дачі з заїздом в депо ім. Шевченка зі ст. Київ-Волинський.

Третій маршрут: від вул. Милославської по Троєщинській лінії швидкісного трамвая до ст. Троещина-2, по Південному півкільцю міської електрички через ст. Київ-Петрівка із заїздом в депо ім. Шевченка зі ст. Київ-Волинський.

Як вказується в оголошенні, "трам-трейн" не потребує нових трамвайних і залізничних шляхів, потрібно тільки об'єднати існуючу інфраструктуру в одну комбіновану транспортну систему: колії Троєщинського швидкісного трамвая, залізничні колії, по яких зараз курсує міська електричка та колії Борщагівського швидкісного трамвая.

Громадські слухання по ТЕО пройдуть через 30 днів з дати публікації оголошення.

Tram-train - це особлива рейкова система з підвищеними експлуатаційними характеристиками завдяки можливості одночасної експлуатації на трамвайній і залізничній інфраструктурі.

Трамвай-електричка Tram-Train здатний пересуватися зі швидкістю до 120 км/год.

На початку січня 2018 року генеральний директор Київського інвестиційного агентства Олег Містюк повідомив, що Київ готує проект "трам-Трейн" на 160-200 млн доларів, щоб запропонувати його фінансування Міжнародній фінансовій корпорації з Групи Світового банку.

"До кінця весни вже буде повноцінне ТЕО "трам-трейну", з яким вже можна звертатися до "Укрзалізниці" за згодою на використання її залізничних колій в Києві, а потім - до кредитного комітету IFC за 160-200 млн доларів (велика частина коштів піде на закупівлю рухомого складу)", - сказав він.

Містюк зазначив, що в кінці 2017 року був підписаний відповідний меморандум з IFC.

Раніше повідомлялося, що Міжнародна фінансова корпорація допоможе Києву запустити Bus rapid transit (BRT, швидкісний автобусний транспорт).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: