Банківська система у 2017 році спрацювала зі збитком

Середа, 21 лютого 2018, 15:50
 

Банківський сектор завершив рік зі збитками у 24,4 мільярда гривень через значні обсяги відрахувань у резерви.

Про це йдеться у шостому квартальному "Огляді банківського сектора", опублікованому Національним банком.

Нацбанк констатує пожвавлення роботи банківського сектора країни і відновлення кредитування в 2017 році.

Так, чисте збільшення банківських кредитів в минулому році становило 42%.

Реклама:

При цьому лідером у кредитуванні став державний "Приватбанк", а найбільші темпи зростання показав сектор споживчого кредитування.

У той же час, починаючи з II півріччя пожвавилося кредитування та бізнесу. Чисті гривневі кредити корпораціям в 2017 році помітно зросли в іноземних та державних банках, на 17,5% і 12,8% відповідно.

Основні корпоративні позичальники, які забезпечили зростання кредитування - держмонополії, підприємства торгівлі та сільського господарства.

Ставки за гривневими кредитами бізнесу і населенню за рік практично не змінилися. Активне надання банками нових кредитів "очистила" кредитні портфелі банків.

Так, за підсумками II півріччя, частка непрацюючих кредитів по банківській системі України знизилася на 3,2 п.п. до 54,5%. В 2018 році Національний банк очікує продовження стрімкого зростання споживчого кредитування, а також на пожвавлення гривневого кредитування бізнесу.

Що стосується депозитів, то минулий рік став роком припливу депозитних коштів, як від населення, так і від юридичних осіб.

За підсумками 2017 року, депозити населення в гривні виросли на 22,4%, у валюті - обсяги не змінилися. При цьому, лідером по залученню гривневих коштів населення став "Приватбанк", а валютних – "Ощадбанк".

Депозити корпорацій в гривні виросли за рік на 13,6%. Валютні кошти суб'єктів господарювання скоротилися на 10% у доларовому еквіваленті.

Незважаючи на зниження процентних ставок протягом року, база фондування залишалася стабільною - всього в 2017 році частка коштів корпорацій і населення в структурі зобов'язань зросла на 2,1 в. п. у 77,1%.

Вартість депозитів у 2017 році помітно знизилася.

Всього в 2017 році ставки за депозитами знизилися на 3,2 в. п. для вкладів у гривні - до 14,3% річних (за річними вкладами).

У той же час, після поетапного підвищення Національним банком облікової ставки до 16%, вартість гривневих короткострокових вкладів (до 6 місяців) зросла на 0,2-0,4 п. п. порівняно з жовтнем 2017 року, коли ставка була підвищена вперше.

Вартість валютних депозитів населення зберігається на історично низькому рівні 3,7% (річні депозити).

Збільшується кількість банків, які демонструють прибуткову діяльність. Кількість збиткових банків за минулий рік скоротилася до 18 з 33 в 2016 році.

Як і очікував НБУ, в 2017 році операційний дохід сектора збільшився на 10% в річному вимірі.

Проте через значні обсяги відрахувань у резерви, банківський сектор завершив рік зі збитками у 24,4 млрд гривень - в основному за рахунок чотирьох великих банків, зокрема "Приватбанку".

Остаточні показники фінансової звітності банків за 2017 ще можуть бути відкориговані до кінця квітня після завершення річного аудиту.

Нагадаємо, раніше в НБУ назвали найбільш прибуткові і найбільш збиткові банки.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: