"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк не вважає підвищення облікової ставки перепоною для кредитування

Четвер, 1 лютого 2018, 12:10
 

Підвищення облікової ставки Національним банком України не є ключовою перешкодою для кредитування бізнесу, вважають в НБУ.

Про це повідомляють Українські новини, з посиланням на коментар регулятора.

"Підвищення облікової ставки не є на сьогодні ключовою перешкодою для кредитування. По-перше, ставки за кредитами істотно знизилися і зараз фактично знаходяться на найнижчому рівні з докризового 2014 року. По-друге, повільне відновлення кредитування реального сектору насамперед відображає високі ризики інституційного середовища, зокрема низький рівень захисту прав кредиторів", - йдеться в коментарі.

"Також більш активне відновлення банківського кредитування неможливе без вирішення проблеми "токсичних" активів", - додали в Нацбанку.

Реклама:

В НБУ підкреслюють, що для вирішення проблем з кредитуванням Верховна Рада має ухвалити низку законопроектів щодо створення і ведення кредитного реєстру Національного банку, особливостей управління державними банками, відновлення кредитування, а також підвищення ефективності процедур банкрутства.

"Крім того, ринок чекає внесення в Раду і прийняття законопроекту про діяльність по управлінню заборгованістю, розробленого ЄБРР. Цей законопроект дасть змогу полегшити прихід приватного капіталу на ринок проблемних активів і допоможе відновленню активного кредитування в Україні", - відзначають в НБУ.

Також у коментарі зазначається. що в середньостроковій перспективі зниження інфляції в результаті жорсткої монетарної політики сприятиме сталому поліпшенню інфляційних очікувань. Це, в свою чергу, створить основу для стійкого зниження ставок банків за кредитами.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив 31 січня про необхідність знизити облікову ставку НБУ для активізації кредитування бізнесу.

Нагадаємо, Національний банк підвищив облікову ставку з 13,5% до 14,5%.

Рекомендуємо почитати: Реальність проти гасел: навіщо НБУ підвищує облікову ставку

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: