"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Робоча сила з України потрібна для зростання нашої економіки - голова Нацбанку Польщі

Вівторок, 30 січня 2018, 15:02
 

Робоча сила з України вкрай потрібна для забезпечення і збереження економічного зростання в Польщі.

Про це заявив голова правління Національного банку Польщі Адам Глапінський, пише Deutsche Welle.

Глава польського регулятора зазначив, що для нього пріоритетним залишається питання створення достатньо сприятливих умов для залучення відносно дешевої робочої сили з сусідніх Україні та Білорусі.

За словами Глапінського, незважаючи на стале економічне зростання і скорочення рівня безробіття в Польщі, в останні роки країна гостро відчувала брак кваліфікованих кадрів.

Реклама:

Так, у грудні минулого року показник безробіття в Польщі становив 6,6%відсотка, а зростання ВВП, за оцінками аналітиків, досяг рівня в 4,5%.

Проте, не дивлячись на значне зростання ВВП, країна відчувала дію таких негативних факторів, як старіння населення і міграція молодих фахівців в більш багаті країни Західної Європи.

За офіційними даними , в країні з населенням у 38 млн осіб працює лише 16 млн поляків.

Тому, пояснив глава польського центрального банку, приплив дешевої робочої сили з України та Білорусі частково компенсував брак кадрів серед населення країни.

У той же час, Глапінський висловив побоювання, що лібералізація візового режиму між ЄС і Україною може призвести до того, що українські трудові мігранти будуть вибирати для заробітків більш багаті європейські країни, як це робить молодь у Польщі.

Зараз на польському ринку праці зайнято від 1 до 1,5 млн українських громадян, з яких чимало працюють нелегально без відповідних дозволів.

За оцінками польського Союзу підприємців і роботодавців, які робилися два роки тому, Польщі необхідно мінімум 5 млн додаткових працівників для забезпечення стабільного економічного зростання.

Як повідомлялося, у Польщі понад 300 тисяч українців платять внески до фонду соціального страхування – це найвищий показник в історії.

Нагадаємо, представники польської рекрутингової фірми стверджують, що після впровадження для України безвізового режиму, українські працівники в Польщі отримують більші зарплати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: