"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Голова Ради НБУ розкритикував підвищення облікової ставки

П'ятниця, 26 січня 2018, 14:00
 
Богдан Данилишин

Рішення правління Національного банку про різке підвищення облікової ставки до 16% не сприятиме ефективному стримуванню інфляції і може створити умови для гальмування темпів зростання ВВП.

Про це голова Ради НБУ Богдан Данилишин написав на своїй сторінці у Facebook.

Голова Ради зазначив, що підвищення облікової ставки також буде супроводжуватися підвищенням інших ставок, в тому числі за депозитними сертифікатами, наслідком чого стануть більші процентні витрати НБУ за цими сертифікатами і нижче його прибуток, що підлягає перерахуванню до держбюджету.

"Таким чином, спроби Правління НБУ стримати інфляцію за допомогою чергового підвищення облікової ставки може привести до комплексу негативних наслідків, серед яких два найбільш значущі: гальмування економічного зростання через зниження попиту на кредити підприємствами реального сектора економіки, зростання споживчих цін через трансляцію підвищення витрат на сплату відсотків за банківськими кредитами в оптові і роздрібні ціни", - зазначив Данилишин.

Реклама:

Голова Ради НБУ відзначив, що перевищення прогнозу інфляції у 2017 році в значній мірі обумовлено зростанням цін на продовольчі товари на 18,3%.

Також на прискорення інфляції вплинули підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, скасування держрегулювання цін, підвищення мінімальної зарплати в 2 рази, різке збільшення експорту м'ясо-молочної продукції, а також також ослаблення гривні і зростання цін на нафту в кінці року.

"Більшість наведених факторів зростання споживчих цін знаходиться поза межами впливу НБУ. При таких умовах дієвість чисто монетарних інструментів щодо зниження інфляції обмежена, а чергове збільшення облікової ставки НБУ в нинішніх умовах є спірним рішенням", - підкреслив Данилишин.

На думку голови Ради НБУ, можливими негативними наслідками чергового підвищення облікової ставки можуть стати недосягнення прогнозованих темпів економічного зростання, а також подальше підвищення темпів інфляції через те підвищення процентних ставок по кредитах, яке призведе до збільшення оптових і роздрібних цін.

Нагадаємо, 25 січня Національний банк підняв облікову ставку на 1,5 процентних пункти до 16%.

На думку регулятора, більш жорстка монетарна політика буде сприяти поступовому зниженню споживчої інфляції.

Читайте також: Привіт популістам з Кабміну: чому НБУ різко підвищив облікову ставку

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: