"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ погіршив прогноз по інфляції до 8,9%

Четвер, 25 січня 2018, 14:20

Національний банк України погіршив прогноз інфляції на 2018 рік до 8,9% з 7,3%.

Про це повідомляється на сайті НБУ.

"Протягом 2018-2020 років інфляція поступово знижуватиметься", - йдеться в повідомленні Нацбанку.

"Це насамперед буде результатом жорсткої монетарної політики на прогнозному горизонті. Однак Національний банк прогнознує, що у 2018 році інфляція залишатиметься високою: 8.9% загальна і 8.2% базова", - додали в НБУ.

Реклама:

Нацбанк зазначає, що такий інфляційний тиск зумовлений низкою факторів.

На інфляцію влинуло перенесення зростання цін сирих продуктів на ціни продуктів з високим ступенем обробки, активне зростання споживчого попиту, що зумовлюватиметься збільшенням доходів населення на фоні підвищення соціальних стандартів та зростання заробітної плати.

Крім того підвищення зовнішньої вразливості економіки України через затримку у продовженні співпраці з МВФ, що ускладнює залучення капіталу і зумовлює тиск на обмінний курс гривні.

Також вплинули високі інфляційні очікування населення та бізнесу, спричинені поточними темпами зростання споживчих цін та волатильністю на валютному ринку в останні місяці, та стрімке зростання світових цін на нафту, яке зумовлює подорожчання палива на внутрішньому ринку.

Нацбанк зазначає, що у подальшому зниження інфляції забезпечуватимуть збереження жорсткої монетарної політики, збільшення пропозиції продуктів харчування та уповільнення імпортованої інфляції.

"Відповідно знижуватимуться як темпи зростання цін сирих продовольчих товарів, так і базова інфляція, яка суттєво від них залежить. У результаті інфляція повернеться до цільового діапазону в середині 2019 року і становитиме 5.8% на кінець наступного року. У 2020 році інфляція уповільниться до 5.0%, що відповідатиме центральному значенню цільового діапазону", - підкреслили в НБУ.

За підсумками 2017 року інфляція в Україні становила 13,7%.

Національний банк також підняв облікову ставку на 1,5 процентних пункти до 16%.

Рекомендуємо почитати: Приховані важелі інфляції. Хто виграє від прискореного зростання цін

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!