"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Переговори з партнерами по управлінню ГТС буде вести уряд - Коболєв

Середа, 24 січня 2018, 16:10
 

НАК "Нафтогаз України" наразі не бере участі у переговорах з потенційними партнерами по управлінню газотранспортною системою України.

Про це повідомив голова компанії Андрій Коболєв в ефірі "5 каналу".

"Наразі "Нафтогаз України" виключений з процесу переговорів із зарубіжними партнерами. Зараз це є прерогативою уряду. Є робоча група, яку очолює віце-прем'єр Володимир Кістіон, яка і займається переговорами з інвесторами", - сказав він.

"Я не володію інформацією і не знаю про поточний прогрес і наскільки глибоко просунулася робоча група, чи є конкретні результати, чи є нові інвестори, які готові виходити на партнерство", - додав голова НАК.

Реклама:

Коболєв нагадав, що розроблений НАК за підтримки PWC і Rothschild план передбачає підписання договору з управління ГТС України із зарубіжними партнерами вже в третьому кварталі 2018 року.

"Наскільки план, який зараз виконує уряд, відповідає нашому плану - мені важко коментувати", - сказав він.

Голова НАК знову висловив думку, що для залучення іноземного партнера до управління ГТС України необхідно виділити підземні сховища в окрему юридичну структуру, оскільки європейські компанії можуть відлякати потенційні ризики, пов'язані з судовими позовами щодо спірних обсягів газу у сховищах від структур Дмитра Фірташа та Ігоря Коломойського.

Як повідомлялося, Україна повинна вийти з конкретною пропозицією щодо залучення європейського партнера до управління своєю ГТС вже на початку 2018 року.

Затягування з залученням міжнародного партнера спричинить за собою втрату транзиту російського газу по території країни, річний обсяг виручки від якого становить близько 2-3 млрд доларів.

Крім Snam (Італія)/Eustream (Словаччина) і Gasunie (Нідерланди)/GRTgaz (Франція), з якими підписані відповідні меморандуми, інтерес до управління ГТС України також виявлений "німецькою групою".

Нагадаємо, Кабінет міністрів офіційно розпочав процедуру відбору міжнародних партнерів для спільного управління українською газотранспортною системою.

Як відомо, для продовження транзиту газу на умовах стандартного довгострокового контракту Україна має підписати контракт з російським "Газпромом" і знайти партнера, який буде в цьому зацікавлений.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: