Нобелівський лауреат назвав головний ризик для фондового ринку США

Вівторок, 16 січня 2018, 11:30
 
Джозеф Стігліц

Призупинення роботи уряду США налякало б інвесторів і є найсерйознішою загрозою для ралі фондового ринку.

Про це говорить лауреат Нобелівської премії з економіки Джозеф Стігліц, передає Bloomberg.

Крайній термін для узгодження нового законопроекту про витрати США і запобігання перебоїв у роботі держорганів закінчується 19 січня.

Президент Дональд Трамп минулого тижня зірвав переговори про потенційний компроміс щодо мігрантів, що змусило республіканців і демократів посилити свої позиції і підвищило ризик провалу переговорів по бюджету через це протистояння.

Реклама:

"Найзначніші політичні ризики пов'язані з США", - сказав Стігліц.

"Невизначеність - погана річ для світової економіки, а до факторів невизначеності відносяться і подібні випадки припинення роботи уряду, що, ймовірно, було б вельми негативно для ринків", - додав він.

Боргова стеля США (у трильйонах доларів)
Боргова стеля США (у трильйонах доларів)

Поки в цьому році фондовий індекс S&P 500 завершив зниженням лише одну сесію, продовжуючи ралі, яке у 2017 році становило 19 відсотків.

Професор Колумбійського університету також бачить потенційну загрозу від майбутнього згортання політики негативних процентних ставок в єврозоні.

Хоча ринок не чекає "проблем з поверненням ставок до більш нормальних рівнів", країни з високим борговим навантаженням, такі як Італія, можуть зіткнутися з "неймовірним тиском" на бюджети, а відповісти на ці виклики буде непросто, каже Стігліц.

Джозеф Стігліц - американський економіст, лауреат Нобелівської премії з економіки 2001 року за дослідження у ринків з асиметричною інформацією. Працює професором у Колумбійському університеті (Нью-Йорк).

Як повідомлялося, після дуже успішного 2017 року на фондовому ринку настав найкращий післяноворічний тиждень з 2006 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: