"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ дозволив "Укрпошті" частково стати банком

Середа, 27 грудня 2017, 13:10
 

Нацбанк дозволив національним операторам поштового зв'язку брати участь у внутрішньодержавних і міжнародних платіжних системах та пом'якшив умови видачі ліцензій на здійснення валютних операцій.

Про це повідомляє прес-служба Укрпошти і прес-служба НБУ.

Надання фінансових послуг буде здійснюватися у національній валюті без відкриття рахунків. При цьому ліцензії видаватимуть на підставі відповідних правил.

Рішення, на думку регулятора, полегшить доступ населення до переказу коштів без відкриття рахунків у сільській місцевості та віддалених районах України. НБУ вважає, що це стимулюватиме розвиток безготівкових операцій.

Реклама:

Щоб мати право здійснювати валютні операції, небанківські фінансові установи повинні будуть відповідати вимогам щодо відсутності циклічної структури власності та наявності погодження компетентного органу про придбання або збільшення істотної участі в НФУ.

Регулятор тепер зможе призупинити або продовжити строки розгляду документів на отримання генеральної ліцензії небанківської фінансової установи.

А у разі здійснення НФУ певної кількості істотних порушень або у разі недопущення уповноважених працівників НБУ до проведення перевірки структурного підрозділу НФУ, регулятор взагалі зможе відкликати установи генеральну ліцензію.

Національний банк також передбачив видачу генеральної ліцензії шляхом внесення облікового запису в електронний реєстр і надав можливість небанківським фінансовим установам формувати виписку з цього реєстру за допомогою сайту НБУ.

Для небанківських фінансових установ, які вже мають генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій, встановлюється перехідний період для приведення своєї діяльності у відповідність з новими вимогами.

Як повідомлялося, раніше "Укрпошта" розповіла, що компанія розглядає три сценарії розвитку фінансових послуг.

Перший сценарій - прийняття закону (НБУ й Мінфін виступили проти прийняття законопроекту №6601, яким "Укрпошта" наділялася правом надавати банківські послуги), другий сценарій - придбання банку, третій сценарій - стратегічне партнерство з банком.

Подібне рішення буде прийматися або наглядовою радою (яка ще не сформована), або власником ПАТ в особі Міністерства інфраструктури.

Зараз "Укрпошта" веде переговори з деякими невеликими банками з метою стратегічного партнерства.

НБУ вже виступив проти першого і другого сценаріїв, Міністерство фінансів також виступило проти покупки "Укрпоштою" банку.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: