Мінфін теж проти покупки "Укрпоштою" банку

П'ятниця, 1 грудня 2017, 12:10
 

Міністерство фінансів не підтримує придбання публічним акціонерним товариством "Укрпошта" банку, але готове підтримати стратегічне партнерство з держбанками.

Про це "Українським Новинам" повідомила прес-служба Мінфіну.

"Ми не підтримуємо ініціативу про придбання/створення "Укрпоштою" банку. Водночас ми підтримуємо необхідність більш широкого проникнення фінансових послуг і забезпечення фінансової інклюзивності, для реалізації цієї мети готові підтримати ініціативи з налагодження/розвитку стратегічного партнерства між державними банками й поштою", - повідомив представник прес-служби.

Мінфін нагадує, що одним із його пріоритетних напрямків роботи є реформування державного банківського сектору.

Реклама:

Для цього Міністерством фінансів за участі Міжнародного валютного фонду, Світового банку, Міжнародної фінансової корпорації і Європейського банку реконструкції й розвитку були розроблені Основи стратегічного реформування державного банківського сектора (стратегія), які були схвалені в лютому 2016 року.

"Зараз Міністерство фінансів веде роботу з напрацювання оновленої версії стратегії з урахуванням обставини, що Приватбанк приєднався до банків державного сектору економіки, й частка останніх в активах банківської системи зросла до 55%", - заявили в міністерстві.

"Слід зазначити, що принципи, на яких ґрунтується стратегія, і ключові цілі стратегії залишаються незмінними, однією з ключових серед яких є скорочення частки держави в банківському секторі", - повідомили в Мінфіні.

Відомство вважає за доцільне при напрацюванні оновленої версії стратегії зберегти таке положення діючої редакції: "Створення нових державних банків іважається недоцільним. Всі вищевказані завдання для державних банків можуть виконуватися існуючими банками або МФО".

Як повідомлялося, раніше "Укрпошта" розповіла, що компанія розглядає три сценарії розвитку фінансових послуг.

Перший сценарій - прийняття закону (НБУ й Мінфін виступили проти прийняття законопроекту №6601, яким "Укрпошта" наділялася правом надавати банківські послуги), другий сценарій - придбання банку, третій сценарій - стратегічне партнерство з банком.

Подібне рішення буде прийматися або наглядовою радою (яка ще не сформований), або власником ПАТ в особі Міністерства інфраструктури.

Зараз "Укрпошта" веде переговори з деякими невеликими банками з метою стратегічного партнерства.

НБУ вже виступив проти першого і другого сценарію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!