Україна почне експорт газу - віце-прем'єр

Середа, 22 листопада 2017, 13:00
 

Україна має намір збільшити внутрішній видобуток природного газу до рівнів, що перевищать споживання.

Про це заявив віце-прем'єр Володимир Кістіон на засіданні уряду.

Україна має намір закріпити в стратегії розвитку газового сектора країни створення міжнародного східно-європейського газового хабу шляхом відкриття вітчизняного газового ринку та його інтеграції в європейський ринок.

"Наша мета - міжнародний газовий хаб, я б сказав, східно-європейський газовий хаб. Це ідеальна перспективна модель газового ринку для України", - сказав він.

Реклама:

Віце-прем'єр також зазначив, що в перспективі до 2035 року ставиться завдання збільшити внутрішній видобуток природного газу до 35 млрд куб. м при скороченні його споживання до 30 млрд куб. м, що створить можливості для щорічного експорту 5 млрд куб. м.

При цьому, Україна в середньостроковій перспективі розраховує здійснювати транзит природного газу по своїй газотранспортній системі в обсязі до 150 млрд куб. м щорічно.

"Завантаженість української ГТС для забезпечення потреб споживачів в Європейському Союзі - до 150 млрд куб. м на рік. Можливо комусь і ця цифра дивна, але хочу звернути увагу, що до 2050 року потреба в природному газі в Європі буде стабільно високою", - констатував він.

За його словами, точки прийому російського газу для його транзиту повинні розташовуватися на східному кордоні України.

Кістіон також зазначив, що енергоємність економіки України повинна знизитися вдвічі до 2035 року, а завантаження роботи підземних сховищ - збільшитися в порівнянні з діючою.

Пропускна здатність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, в тому числі в країни Європи - 142,5 млрд куб. м, Молдову - 3,5 млрд куб. м. Україна також експлуатує систему з 12 підземних сховищ газу країни загальною ємністю 31 млрд куб. м.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території країни.

Як повідомлялося раніше, прем'єр-міністр Володимир Гройсман вважає, що НАК "Нафтогаз України" повинна бути демонополізована, а до цього повинна утриматися від спроб впливу на ціни.

Зі свого боку НАК "Нафтогаз України" заявив, що не має монопольного становища на ринку газу.

Детальніше про конфлікт керівника "Нафтогазу" Андрія Коболєва і прем'єра Володимира Гройсмана читайте у матеріалі на ЕП.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: