"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" заявляє, що втратив газову монополію

П'ятниця, 3 листопада 2017, 16:20
 

НАК "Нафтогаз України" заявляє, що не має монопольного становища на ринку газу.

Про це йдеться у прес-релізі НАК.

"Нафтогаз втратив своє монопольне становище з інтеграцією українського ринку у європейський. Побудоване нове потужне сполучення зі Словаччиною для поставок газу від європейських компаній. Абсолютно незалежні імпортери газу, яких на ринку вже десятки, створюють значну конкуренцію для Нафтогазу", - йдеться у повдомленні.

"Положення Нафтогазу на ринку навіть за великого бажання не може призвести, наприклад, до того, щоб Нафтогаз продавав газ за ціною, вищою ніж на конкурентному ринку. Або, взагалі, на гірших для покупців умовах. Відсутність такої можливості доводить той факт, що Нафтогаз не займає монопольного становища на ринку", - пояснив комерційний директор Нафтогазу Юрій Вітренко.

Реклама:

Він зазначив, що наразі Нафтогаз у відповідності до рішень уряду має майже 100% частку у постачанні газу підприємствам теплокомуненерго та в оптовому продажі газу регіональним газопостачальним компаніям для задоволення потреб населення.

"Але це не означає, що Нафтогаз займає домінуюче становище – бо якщо Нафтогаз захоче продавати газ цим компаніям на умовах, гірших за ринкові, то вони будуть купувати газ у інших продавців", - переконаний Вітренко.

Водночас, він висловив думку, що монопольне становище до сьогодні мають облгаззбути, що постачають газ населенню, отримуючи його від Нафтогазу.

"Їхнє положення на ринку призводить до недопущення конкуренції у постачанні газу населенню та утиску інтересів інших учасників ринку, який був би неможливим за умов існування значної конкуренції", - сказав Вітренко.

Як зазначається, Нафтогаз звертається до Антимонопольного комітету з проханням провести власне дослідження ринку газу, яке зможе підтвердити або спростувати висновки аналізу Компанії.

Також Нафтогаз звертається до міжнародних партнерів України, в першу чергу, до Секретаріату Енергетичного Співтовариства, з проханням надати відповідну експертну підтримку.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Володимир Гройсман вважає, що НАК "Нафтогаз України" повинна бути демонополізована, а до цього повинна утриматися від спроб впливу на ціни.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!