Україна програла суд на 12 мільйонів доларів

Понеділок, 30 жовтня 2017, 13:25

Високий суд Англії та Уельсу відхилив апеляцію України на рішення Лондонського арбітражу, яким той зобов'язав країну виплатити близько 12 мільйонів доларів нафтогазовій компанії JKX Oil& Gas Plc.

Про це йдеться в повідомленні компанії на сайті Лондонської фондової біржі, передає "Інтерфакс-Україна".

Лондонський арбітраж в суперечці JKX проти України відхилив основні вимоги компанії і визнав законним підвищення рентних ставок на видобуток нафти і газу у 2014 році, проте ухвалив компенсувати JKX близько 12 млн доларів збитків.

Як повідомлялося, 6 лютого арбітражний суд виніс рішення у цій справі, яким відхилив більшість вимог JKX Oil&Gas.

Реклама:

Суд зобов'язав Україну виплатити тільки 11,7 млн доларів, тобто задовольнив менше 5% позовних вимог компанії (з більше, ніж 250 млн доларів).

Першопочатково Мін'юст розцінив такий вердикт як однозначний успіх для України, особливо з урахуванням того, що арбітраж підтвердив правомірність підвищення ставок ренти на видобуток нафти й газу Україною.

Підставами для подачі JKX Oil&Gas і афілійованими з нею компаніями позову проти України є: збільшення Верховною Радою ставки плати за користування надрами при видобутку нафти й газу, заборона Кабміном на закупівлю газу певними компаніями у всіх постачальників, крім "Нафтогазу", введення правлінням НБУ адміністративних заходів на валютному ринку.

Найбільшим акціонером компанії є Eclairs Group Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова - 27,54% акцій, російська група Proxima Capital Group, Володимира Татарчука - 19,92%, турецький бізнесмен Бурак Оздоган (через Dumarchal Nominee Ltd і Neptune Invest & Finance Corp.) - близько 13%. Ще 11,45% акцій - у Glengary Overseas Limited російського бізнесмена Олександра Жукова.

Раніше повідомлялося, що JKX обмежила право голосу підконтрольних Коломойському, Боголюбову і Жукову компаній. За інформацією ЕП, це сталося через конфлікт навколо призначення нового менеджменту.

На зборах 28 січня без голосів компаній, підконтрольних Коломойському-Боголюбову і Жукову, було змінено раду директорів. Новими директорами були призначені Пол Остлінг (екс-менеджер Ernst & Young і член ради директорів "Уралкалія"), Том Рід і Рассел Хор.

Крім того, до ради директорів введені Володимир Татарчук і Володимир Русінов, що представляють інтереси другого за величиною акціонера - Proxima Capital Group.

При цьому акціонери звільнили п'ять старих членів ради директорів, ще двоє членів ради звільнилися напередодні самі.

В даний момент, за інформацією ЕП, група Коломойського-Боголюбова не контролює підприємство.

Основним активом JKX Oil & Gas в Україні є "Полтавська газонафтова компанія", що займається видобутком вуглеводнів на шести родовищах у Полтавській області.

Нагадаємо, у липні Мінюст за 1,9 млн доларів найняв компанію "King&Wood Mallesons LLP" для захисту по справі за позовом до держави України від фірм "JKX Oil&Gas Plc", "Poltava Gas B.V." та СП "Полтавська газонафтова компанія".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: