"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

JKX Oil&Gas подала до суду на Україну на 180 мільйонів доларів

Понеділок, 16 лютого 2015, 10:18

Нафтогазова компанія JKX Oil & Gas Plc подала до суду проти України з вимогою компенсації більш 180 млн доларів.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

Компанія ініціювала арбітражний розгляд проти України відповідно до Договору до Енергетичної хартії і двосторонніми угодами про захист інвестицій, укладених Україною з Великобританією та Нідерландами.

"У цих розглядах JKX домагається компенсації за втрати, які вона понесла в результаті порушення договірних зобов'язань України, в тому числі відмови України від гарантування" справедливого і рівного "режиму для інвестицій JKX", - йдеться в біржовому повідомленні компанії.

Реклама:

Зокрема, JKX просить погасити більше 180 мільйонів доларів, які українська компанія нібито переплатила в якості рентної плати за користування надрами, починаючи з 2011 року.

У повідомленні також зазначено, що арбітраж Торгової палати Стокгольма 14 січня 2015 виніс рішення, яким зобов'язав Україну утриматися від стягнення з належної JKX Oil & Gas української компанії плати за користування надрами при видобутку газу в розмірі вище 28% (замість нинішніх встановлених податковим кодексом 55% при видобутку на глибині до 5000 м).

Нагадаємо, JKX Oil&Gas також має ліцензії на нафтогазові ділянки в Грузії, Болгарії, Туреччини, Італії, США та Росії.

Згідно з даними ЗМІ, за британську JKX Oil & Gas вже кілька років бореться група "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. Групі "Приват" належить приблизно третина британської компанії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: