Акціонери "ЮКОСа" зажадали від Росії 700 мільйонів доларів в канадському суді

Середа, 6 вересня 2017, 15:00

Колишні акціонери компанії "ЮКОС" подали в канадський суд новий позов проти російської влади.

Про це пише РБК.

Як стало відомо виданню, позов від компанії Luxtona, що представляє інтереси міноритаріїв та кредиторів "ЮКОСа", розглядає арбітражний суд в Торонто.

Реклама:

В рамках позову Luxtona вимагає від влади РФ понад 700 мільйонів доларів - в таку суму компанія оцінює збитки від дій російської влади.

Росія, за даними РБК, погодилася брати участь в судовому розгляді з Luxtona.

У березні 2017 року канадський арбітраж під головуванням судді Джона Р. Крука виніс проміжну ухвалу з питання розгляду справи на користь Luxtona, ухваливши таким чином, що позов може бути розглянутий по суті.

Це рішення, повідомляє РБК, за домовленістю зі сторонами процесу було конфіденційним і не було публічно оголошено. Російська сторона це проміжне рішення арбітражу оскаржила у Вищому суді провінції Онтаріо.

Luxtona разом з двома іншими компаніями, що представляють інтереси акціонерів і кредиторів "ЮКОСа" - Financial Performance Holdings і Yukos Capital - в 2013-2014 роках звернулася в Постійну палату третейського суду в Гаазі.

В цілому, ці компанії, кожна з яких подала окремий позов, вимагали стягнути з Росії близько 15 мільярдів доларів. Позови були подані в рамках Договору до Енергетичної хартії, який Росія підписала, але не ратифікувала.

У вересні 2016 року стало відомо, що Financial Performance Holdings відкликала свій позов. Причини такого рішення не пояснювались.

У квітні 2016 року Окружний суд Гааги скасував рішення Гаазького арбітражу, що присудив у 2014 році акціонерам "ЮКОСа" компенсацію в 50 мільярдів євро.

Росія оскаржила це рішення. Окружний суд Гааги прийшов до висновку, що розгляд позову акціонерів "ЮКОСа" був поза юрисдикцією Гаазького арбітражу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: