Акціонери ЮКОСу просять суд продовжити стягнення з РФ 50 мільярдів

Четвер, 5 травня 2016, 12:01

Адвокати акціонерів ЮКОСу просять суд округу Колумбія не припиняти справу про стягнення з Росії компенсації в 50 млрд доларів, присудженої міжнародним арбітражем в Гаазі.

Про це йдеться в запереченнях, поданих у відповідь на повідомлення про виграну в Гаазі апеляцію на рішення арбітражу, пишуть "Ведомости".

У повідомленні зазначається, що присуджені постійною палатою Третейського суду Hulley Enterprises Limited, Yukos Universal Limited і Veteran Petroleum компенсації анульовані, суд підтвердив доводи Росії про те, що вона не пов'язана зобов'язаннями про тимчасове застосування 26-ї статті (вона передбачає вирішення спорів в арбітражі) договору до Енергетичної хартії, яку Москва підписала, але не ратифікувала.

Отже, вона не підпадає під юрисдикцію іноземних судів в тому, що стосується виконання зобов'язань по ДЕХ. А якщо немає компенсації, якої могли б домагатися акціонери ЮКОСу, то американський суд повинен закрити справу у зв'язку з відсутністю предмета юрисдикції, сказано в повідомленні.

Реклама:

Росія має намір найближчим часом подати додаткове клопотання про припинення справи, повідомляють юристи White & Case, що представляють російську владу в американському суді.

Російська Федерація помилково трактує рішення голландського суду про відсутність у трибуналу юрисдикції як підстави для припинення справи в США, заперечують юристи ЮКОСу.

Вони посилаються на Конвенцію ООН про визнання і приведення у виконання іноземних арбітражних рішень, відповідно до якої суди можуть приймати рішення про стягнення компенсації, навіть якщо таке стягнення було скасовано іноземним судом, але така відміна порушує основні принципи справедливості.

Крім того, прийняте рішення ще не є остаточним, нагадують заявники: воно буде оскаржене, і "є вагомі підстави вважати, що апеляція буде успішною".

Американський суд може сказати, що позов знаходиться поза його компетенцією, і відмовитися його розглядати або вийти в процес і вже потім відмовити - в будь-якому випадку нинішня позиція акціонерів ЮКОСу виглядає дуже слабкою, вважає адвокат Владислав Кочерін.

За загальним правилом суди США відмовляють у виконанні рішення міжнародного арбітражу в разі його скасування вищою інстанцією, каже адвокат Double Bridge Law Сергій Усоскін.

Відомі й винятки, додає він, але в таких випадках були питання в частині незалежності національних судів, тобто мова йшла про недобросовісність з боку країни-відповідача - наприклад, коли рішення арбітражу було анульовано Мексикою на підставі закону, який набрав чинності вже після закінчення спору.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: