Кабмін оскаржив постанову суду у справі Yuzgas

П'ятниця, 31 березня 2017, 11:03

Кабмін подав апеляцію на постанову суду, якою той задовольнив позов компанії Yuzgaz B.V. і визнав протиправною відмову уряду уступати компанії частку в угоді про розподіл продукції з розробки Юзівської площі.

Про це Українським Новинам повідомили в інформаційній довідці окружного адміністративного суду Києва.

Скаргу було подано урядом 30 березня.

Зокрема, суд першої інстанції визнав незаконним і скасував протокольне рішення уряду №46 від 2 листопада 2016 року, яким Кабмін "підтримав пропозицію міністра енергетики Насалика щодо відмови ТОВ "Надра Юзівська" у поступці прав і зобов'язань, визначених УРП з розробки ділянки Юзівська".

Реклама:

За переконанням суду, уряд був зобов'язаний оформляти будь-яке рішення з поступки частки в УРП у формі розпорядження, а не протокольного рішення, як це було ним зроблено.

Більше того, судом було встановлено, що уряд не отримував жодних пропозицій з цього питання від міністра енергетики й вугільної промисловості Ігоря Насалика.

"Судом установлено, що Кабмін не вказав в оскаржуваному рішенні вагомі підстави для відмови в наданні згоди на поступку й обґрунтування прийняття такого рішення. У ньому уряд тільки підтримує пропозицію міністра енергетики Насалика про відмову ТОВ "Надра Юзівська" у поступці прав і обов'язків, визначених Юзівською угодою" - йдеться в тексті.

Суд також зобов'язав Кабмін "продовжити розгляд запиту компанії Yuzgaz B.V. і ТОВ "Надра Юзівська" від 4 серпня 2016 про отримання згоди на поступку частки в УРП".

При цьому статтею 26 закону "Про угоди про розділ продукції" передбачено, що відсутність будь-якої відповіді Кабміну після закінчення 90-денного строку з моменту отримання запиту (цей строк минув 2 листопада 2016 року), вважається автоматичним наданням згоди на поступку частки в УРП.

Нагадаємо, в жовтні 2015 року ТОВ "Надра Юзівська" (контролюється НАК "Надра України") оголосила новий конкурс по залученню інвестора для реалізації УРП щодо Юзівської площі замість компанії Shell, яка відмовилася від участі в цьому проекті.

Переможцем конкурсу в липні 2016 року була оголошена Yuzgas B.V.

Yuzgas B.V. була спеціально заснована фондом прямих інвестицій Emerstone Energy для участі в конкурсі з проекту розвідки і видобутку вуглеводнів в межах ділянки Юзівська на умовах угоди про розподіл продукції з урядом України.

Emerstone Energy входить в Emerstone Capital Partners бізнесмена Ярослава Кінаха.

За словами Кінаха, фонд розпоряджається грошима закордонних інвесторів, але імена їх тримає у секреті.

Наразі відомо, що раніше він був членом наглядової ради компанії "XXI століття" та одним з організаторів ІPO компанії на Лондонській біржі. Лід-менеджером того розміщення виступав ІNG Bank, у якому за цей напрямок відповідав Макар Пасенюк.

Нагадаємо, асоціація газовидобувних компаній України вважає, що бездіяльність влади щодо статусу угоди про розподіл продукції унеможливлює розвиток Юзівської площі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: